INFONET-468X60-BANNER

"Planum" počeo veliki posao u Angoli vredan milijardu dolara

17.09.2012. | Politika

Građevinska firma "Planum" iz Beograda počela je realizaciju velikog posla u Angoli, a njegova ukupna vrednost je veća od milijardu dolara, rečeno je u tom preduzeću.

Potpisana su tri protokola u vezi sa radovima na tri grupe objekata u zemlji na jugozapadu Afrike - rekonstrukciji vojne baze, izgradnji vojne bolnice, kao i niza skladišta i fabrike lekova, rekao je generalni direktor "Planuma" Ratomir Todorović.

Protokoli za izvođenje posla su potpisani na osnovu ranije potpisanog međudržavnog sporazuma Srbije i Angole.

"Planum" ima registrovanu firmu u Angoli, a posao obuhvata takođe projektovanje, izradu studija, što sve ulazi u vrednost posla, rekao je Todorović najavljujući da bi sami građevinski radovi mogli da počnu tek u drugoj polovini 2013.

- Naše ekipe geometara i drugih stručnjaka su već na terenu, gde se obavljaju istražni radovi - kazao je Todorović dodajući da se sve faze i procedure odvijaju planiranom dinamikom.

Angola je, prema Todoroviću, pripremila teren za te projekte koje je uvrstila u svoj budžet i planira da zaposli dobar deo lokalne radne snage na izgradnji tih objekata.

Todorović je naveo da će rekonstruisati vojnu bazu koju je Planum izgradio pre skoro 30 godina. "Planum" radi u Angoli neprekidno od 1979. godine, a u toj zemlji je u poslednjih dvadesetak godina prisutan kao lokalna firma.

- Mi smo hteli da iskoristimo naše prisustvo tamo i dobre kontakte kako bi se maksimalno uključila naša privreda, građevinske firme, preduzeće SDPR Jugoimport... - rekao je Todorović.

Angola koja se prostire na preko 1,2 miliona kvadratnih kilometara, a naseljava je blizu 20 miliona stanovnika, poslednjih godina je najbrže rastuća privreda u svetu. Angola poseduje velike rezerve ruda i nafte i njena privreda, je posle dobijanje nezavisnosti 1975. od Portugalije bila sistematski uništavana građanskim ratom koji je trajao do 2002. U periodu od 2001. do 2011, Angola je najbrže rasla na svetu, po prosečnoj stopa od oko 11%. Prosečna stopa rasta ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) između 2005. i 2007. je dostigla čak 20 odsto. Angolski BDP meren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama) procenjen je 2011. na 115,7 milijardi dolara, a dohodak po stanovniku 5.894 dolara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;