"Planum" počeo veliki posao u Angoli vredan milijardu dolara

17.09.2012. | Politika

Građevinska firma "Planum" iz Beograda počela je realizaciju velikog posla u Angoli, a njegova ukupna vrednost je veća od milijardu dolara, rečeno je u tom preduzeću.

Potpisana su tri protokola u vezi sa radovima na tri grupe objekata u zemlji na jugozapadu Afrike - rekonstrukciji vojne baze, izgradnji vojne bolnice, kao i niza skladišta i fabrike lekova, rekao je generalni direktor "Planuma" Ratomir Todorović.

Protokoli za izvođenje posla su potpisani na osnovu ranije potpisanog međudržavnog sporazuma Srbije i Angole.

"Planum" ima registrovanu firmu u Angoli, a posao obuhvata takođe projektovanje, izradu studija, što sve ulazi u vrednost posla, rekao je Todorović najavljujući da bi sami građevinski radovi mogli da počnu tek u drugoj polovini 2013.

- Naše ekipe geometara i drugih stručnjaka su već na terenu, gde se obavljaju istražni radovi - kazao je Todorović dodajući da se sve faze i procedure odvijaju planiranom dinamikom.

Angola je, prema Todoroviću, pripremila teren za te projekte koje je uvrstila u svoj budžet i planira da zaposli dobar deo lokalne radne snage na izgradnji tih objekata.

Todorović je naveo da će rekonstruisati vojnu bazu koju je Planum izgradio pre skoro 30 godina. "Planum" radi u Angoli neprekidno od 1979. godine, a u toj zemlji je u poslednjih dvadesetak godina prisutan kao lokalna firma.

- Mi smo hteli da iskoristimo naše prisustvo tamo i dobre kontakte kako bi se maksimalno uključila naša privreda, građevinske firme, preduzeće SDPR Jugoimport... - rekao je Todorović.

Angola koja se prostire na preko 1,2 miliona kvadratnih kilometara, a naseljava je blizu 20 miliona stanovnika, poslednjih godina je najbrže rastuća privreda u svetu. Angola poseduje velike rezerve ruda i nafte i njena privreda, je posle dobijanje nezavisnosti 1975. od Portugalije bila sistematski uništavana građanskim ratom koji je trajao do 2002. U periodu od 2001. do 2011, Angola je najbrže rasla na svetu, po prosečnoj stopa od oko 11%. Prosečna stopa rasta ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) između 2005. i 2007. je dostigla čak 20 odsto. Angolski BDP meren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama) procenjen je 2011. na 115,7 milijardi dolara, a dohodak po stanovniku 5.894 dolara.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...