INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inženjer iz Beograda dobitnik nagrade za najboljeg projektanta održive gradnje u Srbiji

24.04.2012. | 24 sata

Inženjer iz Beograda Milenko Milinković, koji je sagradio prvu solarnu kuću i solarnu sportsku halu u Srbiji, danas će dobiti nagradu međunarodne fondacije „Enerdži glob” za najbolje projekte održive gradnje u našoj zemlji.

Njegove solarne hale deluju kao objekti iz naučnofantastičnih filmova: otporne su na zemljotrese, olujne vetrove i požare, troše šest puta manje električnu energiju, a imaju klimu kao na Zlatiboru.

Danas će se, takođe, otvoriti još jedna solarna hala građena prema projektu Milenka Milinkovića. Ona ima 650 kvadrata i građena je za Osnovnu školu „Vojvoda Prijezda” u Stalaću.

- Hala predstavlja objekat visoke energetske efikasnosti jer zahvaljujući specijalnoj termoizolaciji troši električnu energiju šest puta manje od standardnih hala. Izgrađena je u rekordnom roku od četiri meseca i sa porezom košta 420.000 evra, što je oko 649 evra po kvadratu. Zbog ovalnog oblika i materijala, otporna je na zemljotrese, tornada i požare, a njeno trajanje se i bukvalno meri vekovima - objašnjava Milinković za „24 sata”.                                     

Kod izgradnje solarnih hala se, kaže on, koristi za trećinu manje čelika i cementa. Kolika ekološka ušteda je u pitanju najbolje govori podatak da se za proizvodnju samo jedne tone čelika, u atmosferu emituje čak 1,9 tona ugljen-dioksida.

- Neophodno je smanjiti emisiju ugljen-dioksida u atmosferu. Izgradnjom solarnih hala postiže se takav efekat, a osim što štede električnu energiju, one se grade duplo brže od standardnih, jeftinije su i bezbednije - dodaje Milinković.

Njegova sledeća solarna hala otvara se 2. maja u Zlotu, u okviru Osnovne škole „Petar Radovanović”. Završeni su pregovori i za izgradnju solarne hale u Baroševcu koja će biti jedini objekat u Srbiji koji će sve svoje potrebe ispunjavati potpuno sam, iz obnovljivih izvora energije.

- Ova hala će imati 300 kvadrata fotoelektričnih panela, što znači da će sama proizvoditi dovoljno električne energije da zadovolji sve svoje potrebe. Takvih objekata ima malo i u svetu - napominje on.

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;