IZOLACIJA-468X60-BANNER

Inženjer iz Beograda dobitnik nagrade za najboljeg projektanta održive gradnje u Srbiji

24.04.2012. | 24 sata

Inženjer iz Beograda Milenko Milinković, koji je sagradio prvu solarnu kuću i solarnu sportsku halu u Srbiji, danas će dobiti nagradu međunarodne fondacije „Enerdži glob” za najbolje projekte održive gradnje u našoj zemlji.

Njegove solarne hale deluju kao objekti iz naučnofantastičnih filmova: otporne su na zemljotrese, olujne vetrove i požare, troše šest puta manje električnu energiju, a imaju klimu kao na Zlatiboru.

Danas će se, takođe, otvoriti još jedna solarna hala građena prema projektu Milenka Milinkovića. Ona ima 650 kvadrata i građena je za Osnovnu školu „Vojvoda Prijezda” u Stalaću.

- Hala predstavlja objekat visoke energetske efikasnosti jer zahvaljujući specijalnoj termoizolaciji troši električnu energiju šest puta manje od standardnih hala. Izgrađena je u rekordnom roku od četiri meseca i sa porezom košta 420.000 evra, što je oko 649 evra po kvadratu. Zbog ovalnog oblika i materijala, otporna je na zemljotrese, tornada i požare, a njeno trajanje se i bukvalno meri vekovima - objašnjava Milinković za „24 sata”.                                     

Kod izgradnje solarnih hala se, kaže on, koristi za trećinu manje čelika i cementa. Kolika ekološka ušteda je u pitanju najbolje govori podatak da se za proizvodnju samo jedne tone čelika, u atmosferu emituje čak 1,9 tona ugljen-dioksida.

- Neophodno je smanjiti emisiju ugljen-dioksida u atmosferu. Izgradnjom solarnih hala postiže se takav efekat, a osim što štede električnu energiju, one se grade duplo brže od standardnih, jeftinije su i bezbednije - dodaje Milinković.

Njegova sledeća solarna hala otvara se 2. maja u Zlotu, u okviru Osnovne škole „Petar Radovanović”. Završeni su pregovori i za izgradnju solarne hale u Baroševcu koja će biti jedini objekat u Srbiji koji će sve svoje potrebe ispunjavati potpuno sam, iz obnovljivih izvora energije.

- Ova hala će imati 300 kvadrata fotoelektričnih panela, što znači da će sama proizvoditi dovoljno električne energije da zadovolji sve svoje potrebe. Takvih objekata ima malo i u svetu - napominje on.

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;