INFONET-468X60-BANNER

Uskoro će Novi Sad imati koncertnu dvoranu u dvorcu Eđšeg

06.04.2012. | Danas

Nakon dva i po meseca posla na skelama, restauratori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine završili su svoj deo posla u obnovi dvorca Eđšeg. Oni su radili na restauraciji tavanice u svečanoj dvorani stare streljane.

- U roku smo završili radove. Naš posao se sastojao iz tri segmenta - uradili smo restauraciju gipsane plastike, zatim slikarski deo, zidnu dekoraciju i restauraciju zidnih slika, i na kraju, deo dekoracije koja spada u molerske radove, s tim što smo dali i dalja uputstva kod ostalih molerskih radova - kaže za Danas Zoran Barišić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rukovodilac radova na restauraciji Eđšega.

Radovi na obnovi dvorca Eđšeg koji se nalazi u Ulici Antona Čehova počeli su prošle jeseni, a gradonačelnik Igor Pavličić je tom prilikom objavio da će, pored renoviranja i obnove, grad uložiti i u kupovinu okolnih nekretnina, kako bi se ovo zdanje zaokružilo u jednu celinu. Na obnovi ove vredne istorijske kuće godinama su insistirali stanovnici ovog kraja Novog Sada jer je ona bila užasno zapuštena - zatrpana smećem koje je, ne retko, i gorelo.

Dvorac Eđšeg je zdanje staro 120 godina i pod zaštitom je države. Kada obnova bude potpuno završena, u obnovljenom zdanju planirano je da bude koncertna dvorana koju Novi Sad nema, kao i drugi sadržaji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;