INFONET-468X60-BANNER

Škundrić najavljuje velike investicije u energetici

27.12.2011. | Kurir

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić izjavio je da u 2012. godini očekuje početak krupnih investicija u energetici, izgradnju novih hidroelektrana, gasne kogenerativne termoelektrane u Novom Sadu i završetak kapitalne rekonstrukcije Rafinerije u Pančevu.
 
"Očekujem i definisanje programa za rafineriju Novi Sad i stavljanje u veću funkciju te rafinerije", rekao je Škundrić i najavio da bi iduće godine trebalo da počne izgradnja dva vetroparka na područje Banata i na pešterskoj visoravani. Prema njegovim rečima, gradiće se i veći broj malih hidrocentrala.
 
"Moguće je i da ćemo pronaći strateške partnere za projektovanje i izgradnju reverzibilne hidrocentrale Đerdap 3, koja bi bila najveći energetski objekat te vrste u Evropi. Projekat Đerdap 3 već je izazvao interes velikog broja mogućih partnera, a za realizaciju tog posla su zainteresovane i Rumunija i druge susedne zemlje, jer je to potencijalno najveći regionalni projekat", rekao je Škundrić i dodao da bi o tom strateškom projektu mogla da odlučuje sledeća vlada.

Kada je reč o 2011. godini, Škundrić je u oblasti energetike podsetio na potpisan memorandum za izgradnju Termoelektrane Nikola Tesla 3 sa kineskim partnerima, a izabran je i strateški partner, kompanija Edison za izgradnju termoelektrane Kolubara B, kapaciteta 750MW, čija vrednost je procenjena na više od milijardu evra.

U ovoj godini se odvijala i kapitalna rekonstrukcija Rafinerije nafte u Pančevu, gde je počela i montaža procesne opreme, rekao je on i dodao da očekuje da će rekonstrukcija rafinerije u koju Naftna industrija Srbije ulaže oko 550 miliona evra biti u potpunosti završena sledeće godine.

"Rafinerija u Pančevu će na kraju rekonstrukcije biti spremna za proizvodnju najkvalitetnijih derivata, evro 5 kvaliteta", naglasio je Škundrić. Škundrić je posetio da je u ovoj godini raspisan i tender za izgradnju gasne kogenerativne elektrane u Novom Sadu, kapaciteta 450MW, a izbor strateških partnera treba da se završi do kraja godine.

Elektroprivreda Srbije je u ovoj godini potpisala sa strateškim partnerom iz Italije i Elektroprivredom Republike Srpske predugovor o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju hidrocentrala na srednjoj Drini, a zaokružen je i ugovorni odnos sa strateškim partnerom iz Italije za izgradnju 10 hidroelektrana na Ibru, snage 117MW, čija izgradnja bi trebalo da počne u sledećoj godini.

"Sa italijanskim partnerima je dogovoren i izvoz struje u Italiju po preferencijalnim cenama od 155 evra po megavat-času iz hidroelektrana na Ibru i srednjoj Drini, koje zajednički budu izgrađene", naglasio je Škundrić. Savetnik premijera je podsetio da je u 2011. godini izgrađeno desetak malih hidroelektrana, pušten u rad 400-kilovoltni dalekovod između Srbije i Makedonije, kao i nekoliko većih trafosistema.

"Završen je i kapitalni remont šestog agregata na hidroelektrani Đerdap I, revitalizacija bloka B2 u Kostolcu i modernizacija drugog agregata u HE Bajina Bašta", kazao je Škundrić i dodao da su u ovoj godini izvršene pripreme za remont hidroelektrane Zvornik.

U 2011. godini je usvojen i novi Zakon o energetici i Zakon o rudarstvu, kojim je izvršena harmonizacija srpskog sa evropskim zakonodavstvom, napomenuo je on i dodao da će taj zakonski okvir omogućiti veće investicije u tim oblastima.

Škundrić je zaključio da je energetski sektor u 2011. funkcionisao dobro i pored toga što je najveća suša u poslednjih 20-ak godina pogodila elektroenergetski sektor, koji je i pored toga imao rekordnu proizvodnju struje, veću za oko 4% u odnosu na prošlu godinu, ali je Srbija zbog povećane potrošnje morala pribeći uvozu električne energije.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;