IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Nova, energetski efikasna zgrada u Sremskim Karlovcima

02.11.2011. | S.O. | E-kapija

Ekološki centar Pokreta gorana Vojvodine dobiće u junu 2012. godine novu energetski efikasnu zgradu u Sremskim Karlovcima. To će biti mesto za okupljanje mladih koji žele da se stručno usavršavaju iz oblasti ekologije, a i sve one koji žele više da saznaju o održivoj arhitekturi.

Finansijska sredstva u iznosu od 115.000 američkih dolara obezbedio je veliki dobrotvor dr Miodrag Radulovački, profesor na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije. Pokret gorana Vojvodine aplicirao je i za sredstva kod Fonda za zaštitu životne sredine Srbije za sisteme koji koriste obnovljive izvore energije.

Za izgled objekta se pobrinuo projektni biro Kuzmanov & Partners, a odgovorni projektant je Lazar Kuzmanov i projektant saradnik Nemanja Miličić. "Prva faza radova je počela u oktobru i ona pored pripremnih radova za izgradnju obuhvata i bušotine do 125m dubine za geosonde. Tender za izgradnju objekta je u toku", rekao je Nemanja Miličić za portal eKapija.

Pokret gorana poseduje objekat Ekološkog centra u Sremskim Karlovcima koji datira iz XVIII veka. Pošto smeštajni kapaciteti ne ispunjavaju u potpunosti potrebe Pokreta gorana, odlučeno je da se dogradi novo krilo.

"U novom objektu površine 270m2, u prizemlju će biti smešten kuhinjski blok sa trpezarijom koja po potrebi može da se koristi i za različite prezentacije i radionice. Osim novih sadržaja, u prizemlju je smeštena energana. Do prvog sprata, na kojem su smeštene tri spavaće sobe, dolazi se liftom i stepeništem. Bitno je napomenuti da su oba objekta projektovana po principima univerzalnog dizajna, stoga je i jedan deo smeštajnog kapaciteta prilagođen za sve ciljne grupe. Drugi sprat je istog sadržaja kao i prvi sprat. Ukupni smeštajni kapacitet Ekološkog centra je 45 ležaja", navodi Miličić.

"Preko geosondi, koje će biti postavljene na dubinu od 125m, toplotne pumpe i fan-coil jedinica kao jedinstvenog sistema koristiće energiju zemlje za zagrevanje tokom zime i hlađenje objekta tokom leta. Zagrevanje tople potrošne vode biće rešeno instalacijom sunčevih kolektora na krovu objekta. Ovi sistemi znatno će umanjiti troškove eksploatacije, ali istovremeno će doneti i energetsku nezavisnost."

"Pored sistema koji koriste obnovljive izvore energije, na objektu će biti primenjen i prečistač sivih voda, čijom će preradom voda moći da se koristi kao tehnička voda. Na ovaj način voda neće odlaziti zagađena u kanalizaciju, a posle u reku."

"Još jedna tehnološka inovacija koja će biti ugrađena jeste prvi ekološki lift u Srbiji. Za razliku od standardnih hidrauličnih liftova, ekološki lift  koristiće znatno manje ulja koje će biti biorazgradljivo", ističe Miličić.

"Prilikom projektovanja objekta odlučili smo se za veću debljinu zidova i deblji sloj termoizolacije kako bismo efikasnije zadržali energiju koju dovedemo u objekat. Takođe su predviđeni sertifikovani PVC sistemi prozora koji će zaustaviti prekomerno rasipanje energije."

Materijal odabran za gradnju tradicionalan i proizveden u lokalnoj zajednici, što, kako kaže, pokazuje da su vodili računa o održivom razvoju.

"Važno je naglasiti da Pokret gorana Vojvodine dogradnjom Ekološkog centra i primenom sistema koji koriste obnovljive izvore energije želi da obrazuje stanovništvo i na temu energetske efikasnosti. Tako će budući objekat i ugrađeni sistemi biti transparentni, odnosno dostupni svima koji su zainteresovani da saznaju više o održivoj arhitekturi i sistemima koji koriste obnovljive izvore energije."

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER
SAUTER-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;