Valjaonica bakra stabilizovala proizvodnju

23.03.2009. | Biznis

Valjaonica bakra Sevojno u martu će ostvariti proizvodnju od oko 3.300 tona, što je na nivou planiranih količina, najavio je generalni direktor Dragan Subotić.

On je objasnio da je pad proizvodnje za desetak odsto u prva dva meseca ove godine prouzrokovan remontnim i investicionim radovima, kada je većina zaposlenih bila na kolektivnom odmoru. U martu su, dodao je Subotić, imali dovoljno naloga za posao, što je omogućilo da ostvare jednu od najvećih mesečnih proizvodnji u poslednjih nekoliko godina.

- Ako nastavimo u takvom trendu, u čemu imamo podršku sistema "Ist Point", možemo očekivati da ostvarimo godišnji plan od 35.000 tona, što je za 3,5 odsto više u odnosu na lane - tvrdi Subotić.

On se nada da će Valjaonica u narednom periodu ostvariti i veći profit u svom poslovanju u odnosu na lane kada je, prema njegovim rečima, zbog neralnog kursa dinara rad ove firme kao velikog izvoznika bio obezvređen, a zarade zaposlenih znatno ispod republičkog proseka.

Subotić tvrdi da Valjaonica ne planira novo otpuštanje radnika, jer je početkom godine u okviru socijalnog programa, preciziranog u kupoprodajnom ugovoru, svela broj zaposlenih na 918, s tim da u još četiri "zavisna" preduzeća ima 200 radnika.

Valjaonica bakra privatizovana je pre pet godina kada je njen većinski vlasnik postao Konzorcijum "Ist Point" (East Point Holdgins) i "Amalko", uz ugovornu obavezu o investicionim ulaganjima od 17 miliona evra, koja su do sada već premašena za oko sedam miliona evra.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...