INFONET-468X60-BANNER

Usvojena Odluka o građevinskom zemljištu u Beogradu - obezbeđena efikasnija primena Zakona o planiranju i izgradnji

13.02.2009. | Beoinfo

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su juče (12. februar 2009. godine) novu Odluku o građevinskom zemljištu. Postojeća odluka tretirala je samo građevinsko zemljište na području deset gradskih opština, međutim novim Statutom grada Beograda nadležnost Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda proširena je i na opštine Lazarevac, Grocka, Mladenovac, Sopot, Surčin, Barajevo i Obrenovac.

- Analizirajući postojeće odluke konstatovali smo da su postojale velike razlike kako u pogledu načina obračuna i plaćanja zakupnine, tako i u plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Shodno tome bilo je potrebno usaglasiti kriterijume jedinstvenom odlukom. Ipak, bilo je celishodnije da se pitanje zakupninine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta uredi sa dva dokumenta pa sada imamo odluku o uređivanju oblasti zakupa i odluku od naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta – rekao je Oliver Glišić, član Gradskog veća.

Ovom odlukom obezbeđuje se efikasnije primena Zakona o planiranju i izgradnji i na jedinstven način, za sve beogradske opštine, reguliše postupak i načini davanja u zakup gradskog građevinskog zemljišta, način plaćanja zakupnine i uslovi i način raskida ugovora o zakupu.

Odluka propisuje da se građevinsko zemljište u zakup daje putem javnog nadmetanja u slučaju kada bruto površina objekta koji se gradi ne prelazi 10.000m, a da se to čini putem prikupljanja ponuda javnim oglasom kada bruto površina objekta koji se gradi prelazi 10.000m.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;