INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija i Slovačka zajedno grade gasovod Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin

09.02.2011. | Beta

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Ministarstvo privrede Slovačke potpisali su danas sporazum o saradnji koji će omogućiti izgradnju gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin, vrednog oko 45 miliona evra.

Sporazum koji će omogućiti realiziciju tog projekta u saradnji "Srbijagasa" i konzorcijuma slovačkih kompanija, potpisali su srpski ministar enegetike Petar Škundrić i slovački ministar privrede Jaraj Miškov.

Škundrić je nakon potpisivanja sporazuma kazao da bi izrada projektne dokumentacije i eskproprijacija trabalo da budu završeni do kraja ove godine, a gradnja gasovoda kapaciteta 100.000 kubnih metara na sat, mogla bi da bude završena za dve godine.

- Izgradnja regionalnog gasovoda od Aleksandrovca, preko Brusa, do Novog Pazara i Tutina, uključujući i interkonekcije prema Raškoj i Leposaviću je veoma važan projektat jer tom delu Srbije obezbeđuje čiste energente i omogućava razvoj privrede - kazao je on.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da bi slovački konzorcijum predvođen kompanijom "Euroframe" trebalo da obezvedi tehnologiju i finansiranje kroz kreditnu liniju za koju će garant biti Vlada Srbije.

- Očekujem da će brzo početi pregovori o načinu kako će se projekat izvoditi - kazao je on i dodao da je planirana gradnja 67 km gasovoda visokog pritista i dodatnih 54 km gasovoda prečnika 219 milimetara.

Bajatović je naveo da će taj projekat omogućiti i gasifikaciju Kopaonika, koji je turističko odredište.

Ministar privrede Slovačke Juraj Miškov kazao je da se postpisivanjem sporazuma potvrđuje dobra politička saradnja Srbije i Slovačke i produbljuje ekonomska saradnje dva države.

Miškov je naveo da je saradnju moguće proširiti pošto Slovačka Srbiji može da prenese iskustva u ekonomskim reformama.

- Slovačka je u potpunosti izmenila strukturu privrede, čime je došla do dvocifrenih stopa rast. Sada je i kriza iza i Slovačka beleži najveći rast u Evrop - kazao je on dodajući da je Slovačka i deo evrozone i "višegradske četvorke", u čemu takođe može da prenese iskustva Srbiji.

Miškov je kazao da je kazao i da su slovačke firme zainteresovane za stvaranje zajedničkih preduzeća i konzorcijuma sa srpksim kompanijama.

Srpski ministar energetike Petar Škundrić kazao je da je moguća saradnja sa Slovačkom i u gradnji podzemnog skladišta gasa u Itebeju, koje bi trebalo da omogući stravanje rezervi gasa za Srbiju i region.

- Moguća je saradnja i u obnovljivim izvorima energije, pošto Slovačka ima zanačajna iskustva u korišćenju biomase i energije vetra, a slovačke kompanije su zainteresovane i za zajedničko korišćenje mineralnih resursa u Srbiji - kazao je Škundrić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;