IZOLACIJA-468X60-BANNER

Škundrić otvorio međunarodne sajmove energetike i ekologije u Beogradu

14.10.2010. | eKapija

U elektroenergetiku i zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih pet do šet godina biće uložene 1,2 milijarde eura, najavio je danas u Beogradu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Srbiji su potrebni razvoj tržišta opreme za poboljšanje energetske efikasnosti i povoljniji uslovi za investicije u toj oblasti, rekao je Škundrić otvarajući na Beogradskom sajmu međunarodne sajmove energetike i zaštite životne sredine.

Okvir za to, kako je rekao ministar, biće postavljen novim zakonom o energetici.

Škundrić je rekao da u 2011. godini očekuje postavljanja prvih turbina na vetar i početak izgradnje mini-hidrolektrana na Ibru, na čemu sarađuju "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i italijanska firma "Seci".

Na sajmovima pod zajedničkim sloganom "Prirodno" učestvuju izlagači iz Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Šesti po redu sajam "Energetika 2010" okupio je proizvođače energije i energetske opreme iz oblasti električne energije, uglja, gasa i nafte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Među učesnicima su EPS, "Srbijagas", "Naftna industrija Srbije" (NIS), ABB, "Amiga", "ATB-Sever", Udruženje za distribuciju gasa, Privredna komora Federacije BiH, "Energoinvest", "Hitachi".

EPS će u okviru sajma organizovati trodnevni stručni skup o programima energetske efikasnosti i smanjenju gubitaka u distribuciji struje, a biće održani i stručni skup o tržištu gasa i konferencija o biomasi.

Sedmi međunarodni sajam zaštite životne sredine "Ecofair" okupio je učesnike iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom.

Na "Ecofair" će biti organizovana i berza ekoloških usluga, koja okuplja akreditovane laboratorije.

Sajmovi će biti otvoreni do 15. oktobra. Radno vreme je od 10.00 do 18.00 časova. Cena ulaznice je 200 dinara, dok je parking 50 dinara na sat. Učenici srednjih škola imaju besplatan ulaz, uz overen spisak, a studentima je uz indeks obezbeđen popust od 50%.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;