INFONET-468X60-BANNER

Ada Bojana: Od vlasnika kućica prihod milion eura

06.10.2010. | Pobjeda

Od 442 vlasnika nelegalno sagrađe­nih objekata na Adi Bojani samo 50 nije potpisalo ugovor sa Javnim preduzećem za upravljanje mor­skim dobrom Crne Gore, saznaje Pobjeda.

Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine zahtevaće, prema saznanjima lista Pobjeda, ob­javljivanje podataka i fotografija ob­jekata čiji vlasnici nisu potpisali ugovor sa Morskim dobrom i nakon toga rušiće sve kuće koje nisu pri­javljene.

Zamenik direktora Morskog dobra Veselin Vojinović rekao je za Pobjedu da su svi prihodi ostvareni potpisivanjem ugovora vlasnika ku­ćica sa Morskim dobrom, kao i na­doknada za državno zemljište koje je dato na korišćenje, procenjeni na više od milion evra. Novac će biti namenjen rešavanju infrastruk­turnih i ekoloških problema opštine Ulcinj.

Pobjeda je takođe nedavno obja­vila da je na Adi Bojani srušeno osam nelegalno izgrađenih objekata koji nisu bili u upotrebnom stanju. Iz JP Morsko dobro tada je ob­jašnjeno da je počela prva faza ru­šenja kojom je predviđeno uklanja­nje trošnih objekata. Zatim sledi uklanjanje bespravno izgrađenih objekata koji nisu registrovani u katalogu JP Morsko dobro i nakon nje - treća faza kojom se predviđa rušenje objekata čiji vlasnici nisu potpisali ugovor sa Morskim do­brom o privremenom korišćenju zemljišta i izmirili novčane obaveze prema utvrđenom cenovniku.

Pre 20 godina na Bojani su po­stojale ribarske kućice, t.j. kalimere. Početkom 90-ih na ovoj lokaciji je počelo ubrzano da se gradi i tako je došlo do toga da danas na Bojani postoji „drvengrad". Na ovoj atrak­tivnoj lokaciji „nikle" su raskošne vile, klimatizovane, sa više spratova, đakuzi kadama... Među lokalnim stanovništvom čak postoji šala - svako ko je imao dve daske sagra­dio je kućicu na Bojani. Danas ih je mnogo više nego što ova reka može da podnese na svojim oba­lama.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;