INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gran pri za "Simprolit" dr Milana Devića

15.05.2008.

U Beogradu je od 5. do 9. maja održana 28. Međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna "Pronalazaštvo - Beograd 2008", na kojoj je prikazano 90 eksponata 140 autora iz zemlje i inostranstva.

Organizator je bio Savez pronalazača Beograda, a izložba je održana u Galeriji Etnografskog muzeja u Beogradu. Nagrađena su 53 eksponata u svim kategorijama: pohvale je dobilo 7 eksponata, dok je medalje sa likom Nikole Tesle dobilo 36: bronzanih - 14, srebrnih - 13 i zlatnih - 9. Specijalnim priznanjem i zlatnom medaljom Saveza pronalazača Beograda nagrađeno je 6, dok su Zlatnom plaketom i velikom zlatnom medaljom "Nikola Tesla" nagrađena još 3 eksponata.

Pobednik, a time i nosilac Gran prija, jeste "simprolit sistem", novi građevinski materijal i tehnologija njegove primene i ugradnje, autorsko delo dr Milana Devića. Zanimljivo je da je "simprolit sistemu" i njegovom tvorcu, dr Milanu Deviću vlasniku firme "Simpro", ova drugo vrhunsko priznanje u razmaku od 2 nedelje, pošto mu je na 34. Međunarodnom sajmu građevinarsta u Beogradu pripala "Nova vizura", najveće sajamsko priznanje za proizvod.

Među nosiocima nagrada na izložbi "Pronalazaštvo - Beograd 2008" su i dr Zoran Petrašković i dr Dragoslav Šumarac. Pronalazaču Petraškoviću pripala je Zlatna plaketa i Velika zlatna medalja "Nikola Tesla", praktično druga nagrada po značaju, za eksponat "Damper za mostove". Predsednik IKS, profesor Šumarac, bio je član ekipe (Lidija Rafailović, Branimir Grgur i Tomislav Trišović) koja se okitila Specijalnim priznanjem i Zlatnom medaljom Saveza pronalazača Beograda u kategoriji nove tehnologije, za "Multifunkcionalnu elektrohemijsku ćeliju i uređaj za elektrohemijsku proizvodnju aktivnog hlora sa cevnim reaktorom i pothlađivanjem reakcionog rastvora".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;