INFONET-468X60-BANNER

Preokret na tržištu nekretnina EU: Prvi pad cena posle decenije rasta

08.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Prvi put u poslednjih deset godina tržište nekretnina u Evropskoj uniji zabeležilo je pad cena, prema najnovijim izveštajima Eurostata. U 2023. godini, cene stambenih objekata u celoj EU opale su za 0,3%, dok je pad u evrozoni bio nešto izraženiji, sa 1,1%. Ovaj trend predstavlja značajnu promenu nakon dugog perioda stabilnog rasta, posebno u svetlu ekonomskih izazova koji su pogodili kontinent.

Cene nekretnina

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Najveći pad cena zabeležen je u Nemačkoj i Luksemburgu, sa smanjenjem od 8,4%, odnosno 9,1% na godišnjem nivou. Finska i Švedska takođe su doživele pad, sa smanjenjem cena od 5,6% i 5,3% respektivno. S druge strane, nekoliko zemalja istočne i južne Evrope, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Litvaniju, Poljsku i Portugal, zabeležilo je rast cena između 8% i 12%.

Financial Times navodi da ekonomisti razloge za ovakvo stanje vide u različitom tempu ekonomskog rasta u regionima EU. Zemlje sa jačim ekonomskim rastom, poput onih u istočnoj i južnoj Evropi, nastavile su da beleže rast na tržištu nekretnina, dok je tržište nekretnina centralnih ekonomija poput Nemačke i Francuske trpelo zbog stagnacije ili slabog ekonomskog rasta.

Nemačko tržište nekretnina je, prema mišljenju analitičara, doživelo snažan rast tokom pandemije, pa se sada suočava sa korekcijom. Opreznost kupaca, uzrokovana slabostima nemačke ekonomije, doprinela je ovom trendu. Slično tome, promene u dinamici ponude i tražnje uticale su na cene u različitim delovima Evrope.

Posebno je zanimljivo da su neke zemlje, poput Hrvatske, doživele povećanje investicija nakon pristupanja evrozoni. U Portugalu su poreske olakšice za kupovinu drugih nekretnina podstakle tržište, dok je u Poljskoj rast podstaknut dodatnim podsticajima i smanjenjem kamatnih stopa na kredite.

Cene nekretnina u EU zabeležile su pad od 0,3% u poslednjem kvartalu 2023. godine u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Portal Biznis.rs podseća da su cene nekretnina dostigle vrhunac u trećem kvartalu 2022. godine, nedugo nakon što je Evropska centralna banka počela da povećava kamatne stope kao odgovor na inflaciju, što je dodatno uticalo na tržište nekretnina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;