INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kako izabrati idealan lepak za parket?

01.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Drvo je jedan od najpostojanijih i najkvalitetnijih materijala i upravo zato je odlično za podnu oblogu. Parket, osim što će uneti toplinu u vaš dom, ako ga dobro održavate može trajati i nekoliko desetina godina. Ovo je i te kako isplativa investicija.

Parfix lepkovi za parket su odličan izbor (Foto: Tritonex)

Parket može potpuno da promeni i osveži izgled prostorija u domu. Pored odabira parketa, izbor kvalitetnog lepka je izuzetno važan. Koji lepak ćete odabrati zavisi od vrste i dimenzija parketa, kao i od podloge na koju se lepi.

Ukoliko planirate da u svom domu postavite parket manjih dimenzija, za lepljenje možete koristiti standardni lepak za parket izrađen na bazi polivinilacetatne (PVA) disperzije, punilaca i aditiva. Prilikom ugradnje parketa, podloga na koju se nanosi lepak nazubljenom lopaticom mora biti čvrsta, ravna, glatka, čista, suva, odmašćena i očišćena od prašine. Standardni lepak za parket ima brzo vreme vezivanja i brzu prohodnost - nakon 24h.

Ako ste odabrali masivni parket većih dimenzija ili višeslojni parket - tarket, mozaički, klasični ili parket od egzotičnih vrsta drveta, preporučuje se kvalitetni dvokomponentni lepak na bazi poliuretana, punila i aditiva. Kao velika prednost ovog lepka izdvaja se produženo vreme obrade - 60 do 80 minuta.

Ovaj lepak je pogodan i za podno grejanje i ima velike vrednosti sile smicanja. Kao i kod standardnog lepka za parket, i kod dvokomponentnog podloga na koju se nanosi mora biti čvrsta, ravna, glatka, čista, suva, odmašćena i otprašena. Pre upotrebe potrebno je dobro promešati električnim mikserom obe komponente i potom nanositi nazubljenom lopaticom.

Za lepljenje parketa većih dimenzija treba koristiti dvokomponentni epoksi poliuretanski lepak 2k. Ovaj lepak namenjen je za lepljenje svih vrsta i veličina parketa, ali maksimalne dužine 2.500mm i maksimalne širine 200mm. Pogodan je za laminatni, daščani i klasični parket, brodski pod, panel parket od egzotičnih vrsta drveta, kao i već lakirani parket.

Epoksi poliuretanski lepak se preporučuje i kod podnog grejanja postavljenog ispod parketa. Ovaj lepak ima dugo otvoreno vreme rada - 90 do 120 minuta, lako se čisti sa parketa i ima visoku konačnu snagu lepljenja. U pitanju je visokoelastični lepak koji ima vrlo nizak sadržaj voca.

Pre nanošenja lepka potrebno je upotrebiti prajmer (Foto: Tritonex)

Pre postavke lepka, stručnjaci preporučuju prajmer kao podlogu za poboljšanje adhezije na površinama kao što su beton, malter i drvo, kao i za sisteme sa podnim grejanjem.

Sve navedene vrste lepka, kao i prajmer možete naći u ponudi kompanije Tritonex.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;