SFSOPLATE-468X60-BANNER

Raste broj upita za štedljivu ROBOSHOT mašinu za brizganje kompanije FANUC

06.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sa cenom električne energije na strmom usponu zbog brojnih uticaja eksternog tržišta, FANUC dobija sve više upita za svoju najnoviju seriju ROBOSHOT ALPHA-SiB CNC mašina za brizganje. Ove potpuno električne mašine troše do 70% manje energije od konvencionalne alternative sa hidrauličnim pogonom, uglavnom zahvaljujući visokoefikasnoj tehnologiji servomotora primenjenoj na ROBOSHOT modelima. Ovi servomotori takođe omogućavaju paralelna kretanja i povećanje vremena ciklusa kao standard.

ROBOSHOT mašine troše do 70% manje električne energije od hidraulične alternative

ROBOSHOT mašine troše do 70% manje električne energije od hidraulične alternative (Foto: Fanuc)

FANUC je pionir u ovoj tehnologiji, puštajući svoju prvu potpuno električnu mašinu za brizganje AUTOSHOT 50 još 1985. godine. Od tada je potražnja za serijom ROBOSHOT koja je usledila porasla jer sve veći broj proizvođača želi da iskoristi prednosti uštede energije koje ove mašine donose. Danas, potreba za poboljšanjem energetske efikasnosti i održivosti u svim proizvodnim pogonima nikada nije bila hitnija, kako za uštedu troškova tako i za planetu.

Električne performanse

"U proseku, potpuno električne mašine za brizganje koriste do 70% manje električne energije od hidraulične alternative uporedive veličine, čak i ne uzimajući u obzir potrebe za hlađenjem ove poslednje", objašnjava Andy Armstrong, šef evropske ROBOSHOT prodaje u FANUC-u. "Zahtevi hidraulične mašine za rashladnom vodom značajno doprinose tekućim troškovima. FANUC-ovi motori su hlađeni vazduhom, eliminišući ove troškove."

On dodaje: "Generalno, hidraulične mašine troše električnu energiju kroz prenos energije i kretanje ulja. U slučajevima kada se koristi ne-servomotorna tehnologija, gubitak energije je mnogo veći zbog stalnog rada motora pumpe. To nije slučaj za potpuno električne mašine. Pored toga, pojednostavljena mehanička složenost potpuno električnih mašina za brizganje čini manje koraka procesa i manji gubitak energije."

Brže vraćanje

Sa značajnim povećanjem troškova energije širom sveta, stvarni periodi povrata su postali sve kraći. Pored toga, kraće vreme ciklusa, smanjeni troškovi održavanja i povećani prinos donose značajno smanjenje troškova po komadu. U osnovi, proizvođači mašina za brizganje više ne mogu ignorisati prelazak na potpuno električnu tehnologiju. Dodajte dugovečnost i pouzdanost u jednačinu i dugoročne uštede postaju potencijalno veoma velike.

ROBOSHOT pruža preciznost, ponovljivost, kvalitet delova, tih rad i nisko održavanje (Foto: Fanuc)

Još jedna stvar koju treba napomenuti su mogućnosti regeneracije energije FANUC ROBOSHOT mašina. Kada se osa uspori, energija se vraća u izvor napajanja, dodajući ukupnoj uštedi. Prodavnice kalupa verovatno mogu pokretati dve ili tri potpuno električne mašine ROBOSHOT za istu ukupnu potrošnju električne energije kao jedan hidraulični model.

Dokazane prednosti ROBOSHOT-a

ROBOSHOT kupci takođe dobijaju sve dugogodišnje, dokazane prednosti ovih mašina: preciznost, ponovljivost, kvalitet delova, tih rad i nisko održavanje. Ovo poslednje čini deo FANUC-ovog USP broj jedan: pouzdanost i dugovečnost. Neki kupci širom Evrope imaju ROBOSHOT mašine stare 15-20 godina, gde je godišnja potrošnja na potrošni materijal manja od 200 evra, što potencijalno pruža najniži TCO (ukupni trošak vlasništva) na tržištu.

"Na kraju, svaka radnja za kalupovanje koja želi da ostane profitabilna dok pokušava da se bori protiv rastućih cena električne energije treba da preusmeri svoje investicione planove na mašine za brizganje sa dokazanom sposobnošću da smanje potrošnju električne energije", zaključuje gospodin Armstrong. "Na kraju krajeva, svaki evro cent potrošen u postrojenju za kalupovanje je trošak. Kaluperi bi trebalo da pokušaju da shvate koji su to troškovi i da se usredsrede na smanjenje njihove ukupne osnovice troškova. Ovo je još relevantnije s obzirom na današnje spiralne troškove energije, koji bi potencijalno mogli da ostanu sa nama neko vreme."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER

West Balkans Machinery
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;