INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ove godine veće subvencije za zamenu stolarije

12.01.2023. | RTS

Ministarstvo energetike najavljuje da će i ove godine biti obezbeđene subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije i kotlova za grejanje, za koje je prošle godine ugovor sklopilo 10.000 domaćinstava. U okviru ovog projekta 700 građana i ustanova je postavilo solarne panele. Ove godine će prioritet imati najsiromašnija domaćinstva, a subvencije će biti veće nego ranije.

Prozor, stolarija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Do sada su završeni radovi u 6.500 domaćinstava koja sada imaju novu stolariju, izolaciju ili kotlove za grejanje na obnovljive izvore energije, navodi RTS. Ove mere energetske efikasnosti smanjuju potrošnju energije i energenata i do 30 posto, a utiču i na zaštitu životne sredine.

- Dovešće do smanjenja 70 tona emisije ugljen-dioksida. To je ekvivalentno, da približim gledaocima, oko 38 hiljada vozila koliko emituje ugljen-diksida tolike će uštede biti na tih 6,5 hiljada domaćinstva koje je projekat već sprovelo, rekla je gostujući na RTS-u ministarka energetike Dubravka Đedović.

Sa Ministarstvom energetike ovaj projekat sprovodi 151 lokalna samouprava, a vrednost svih radova je oko 4 milijarde dinara. Polovinu troškova snosi država, a polovinu građani.

Bojan Ivković, energetski menadžer Pirota, kaže da je za meru zamene stolarije koja je najpopularnija maksimalni iznos 140.000 dinara, što je 50 procenta od računa.

- Po drugim merama smo imali manje, za meru ugradnje kotlova na pelet, maksimalni iznos je bio od 110.000 dinara. Ove godine vrovatno će ta suma biti povećana, navodi za RTS Ivković.

- Pored energetske efikasnosti je poziv za solarne panele koji još traje. Mi kao grad smo uvek raspoloženi da tu učestvujemo 50 posto u odnosu na ministarstvo i da pomognemo našim sugrađanima da reše te svoje probleme, kaže Đorđe Zorić, većnik za komunalne delatnosti i investicije u Somboru.

Subvencionisanje se nastavlja i u ovoj godini i to sa Svetskom bankom kroz još veći projekat "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji".

- Baš za domaćinstva i to za domaćinstva koja su ugroženija po prihodima, koja nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za ovakve radove, za ovakva poboljšanja svojih domova. Vrednost tog projekta je 50 miliona dolara, navela je Đedovićeva.

Kako RTS podseća, pored domaćinstava od jula je energetski sanirano i pet javnih ustanova, a priprema se obnova za još 33 objekta u zemlji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;