INFONET-468X60-BANNER

Punjači za električna vozila - za punjenje na javnom mestu i kod kuće

12.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Sve veći broj punjača u Srbiji je logična posledica sve većeg broja električnih i plug-in vozila na ulicama. Ovaj trend nije posledica samo ekološke svesti, već pre svega činjenice da posedovanje dizelaša, a uskoro i klasičnog benzinca u gradu ima sve manje smisla. Kompanija Schneider Electric, koja u našoj zemlji posluje 20 godina, u bogatom portfoliju proizvoda i rešenja sadrži i punjače, koji čine važan segment razvoja elektromobilnosti na našem tržištu.

EVlink Wallbox serija AC punjača sa integrisanim kablom ili utičnicom

EVlink Wallbox serija AC punjača sa integrisanim kablom ili utičnicom (Foto: Schneider Electric)

Schneider Electric je kompanija koja je odavno prepoznala ove trendove, pa je uvođenje električnih automobila povela i ličnim primerom, zamenom automobila na klasični pogon električnim. Za ovu veliku promenu je ipak potrebna dobro razvijena infrastrukturna mreža punjača, naročito duž auto-puteva i blizini čvorišta ključnih saobraćajnica i stanica javnog prevoza. Punjači moraju biti dostupni i laki za pronalaženje, ali i kompatibilni sa različitim tipovima električnih vozila.

Na tržištu Srbije i Crne Gore, kroz mrežu specijalizovanih partnera, Schneider Electric nudi više različitih serija punjača za električna vozila:

  1. EVlink Wallbox serija AC punjača sa integrisanim kablom ili utičnicom, namenjena je prvenstveno za kućnu upotrebu, mada zbog svoje robusnosti i otpornosti na sve vremenske prilike nalazi primenu i na parkinzima hotela i stambenih zgrada. Dostupni su modeli punjača snage punjenja od 3,7kW, 7,4kW, 11kW i 22kW.
  2. EVlink Smart Wall box serija AC "pametnih" punjača sa integrisanim kablom ili utičnicom, sa mogućnošću mrežnog povezivanja i integracije u back-end sisteme eMobility Servis Provajdera, svoju primenu najviše nalazi na javnim i korporativnim parkiralištima, kao i parkinzima tržnih centara. Pristup i autorizacija korisnika je moguća putem ključa ili RFID kartica. Dostupni su modeli raspoložive snage punjenja 7,4kW ili 22kW.
  3. EVlink Parking serija AC "pametnih" punjača sa jednim ili dva priključna mesta, sa mogućnošću mrežnog povezivanja i integracije u back-end sisteme eMobility Servis Provajdera, svoju primenu najviše nalazi na javnim, korporativnim i hotelskim parkiralištima, kao i parkinzima tržnih centara i benzinskim stanicama. Pristup i autorizacija korisnika je moguća putem RFID kartica. Dostupni su modeli raspoložive snage punjenja 7,4kW i 22kW po priključnom mestu.
  4. EVlink Fast Charge serija DC "pametnih" punjača sa intuitivnim ekranom osetljivim na dodir, snage 24kW, namenjena je za brzo punjenje električnih vozila. Od 20% do 80% kapaciteta baterije električnog vozila moguće je napuniti za manje od 1h i 30min, te svoju primenu najviše nalaze u velikim tržnim centrima, javnim i korporativnim parkinzima kao i servisnim stanicama. Pored modela sa priključkom za DC punjenje, dostupan je i model sa dodatnim priključkom za AC punjenje, pri čemu se DC i AC punjenje električnih automobila obavljaju istovremeno.

EVlink Parking serija AC

EVlink Parking serija AC "pametnih" punjača (Foto: Schneider Electric)

Vreme punjenja zavisi od vrste punjača. Kod punjača za privatnu upotrebu (punjač za garažu) električno vozilo se puni za 3-8h. Kod punjača za javne garaže vozilo se puni za 2h (25% kapaciteta vozila). Razvijene su i stanice za brzo punjenje gde se 80% "rezervoara" napuni za manje od 30min.

Od punjača zavisi i kilometraža koja se može preći. Kod standardnog punjenja na punjaču u ličnoj garaži za 4h punjenja automobil može preći 96km, dok punjenjem od 1h na punjaču u tržnom centru možete voziti 76km.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;