PRIJAVA-468X60-BANNER

Šta će energetski skauti raditi u našim preduzećima?

15.07.2021. | RTS

Evropska unija zahteva zelene procese proizvodnje i ekološke proizvode i bez toga nema kokurentnosti na tržištu. Taj put sledi i srpska privreda, a olakšaće ga energetski skauti koji će ući u naša preduzeća i fabrike. Njihovu obuku finasira nemačka vlada, a zadatak im je da iniciraju štednju energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zadatak energetskih skauta je da svoje kompanije podstaknu na energetski efikasniji rad, utvrđujući mesta gde mogu da se naprave najveće uštede energije i smanji emisija ugljen-dioksida.

Obučavaju se da nađu rešenja ne samo za proizvodne procese, već i za grejanje i hlađenje radnog prostora kako bi prljave energente zamenili čistim, ali i da podižu ekološku svest zaposlenih.

- Prilagođen kompanijama, program jača zaštitu prirode i smanjuje troškove preduzeća, pokazujući tako da privreda i zaštita životne sredine mogu ići ruku pod ruku. Finansirani od nemačkog Ministarstva životne sredine, energetski skauti pridružuju se širokoj saradnji Nemačke i Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji - kaže Ana Kristin Piplica iz Odeljenja za privredu Nemačke ambasade u Beogradu.

Srbija je podržala "Zeleni dogovor i agendu Unije", pa se od stručnjaka očekuje da te poslove ubrzaju, jer naša privreda troši najmanje pet puta više energije od evropskog proseka.

- Srbija je na dobrom putu da razvije novi ekonomski model, zasnovan na zelenom rastu kroz intenzivnije sprovođenje digitalizacije, cirkularne ekonomije, razvoj inovativnih pristupa dekarbonizacije i veću upotrebu obnovljivih izvora - navodi Frank Aleter, direktor Nemačko-srpske privredne komore.

- Mogućnost koju će oni ovde dobiti, a to je razmena znanja i iskustava, što će postati energetski skauti. To je nešto što je preko potrebno Srbiji i gotovo smo sigurni da ćemo njihovo znanje i iskustvo koje budi stekli moći adekvatno da primenimo - ističe Sandra Dokić, pomoćnica ministarke životne sredine Srbije.

Za projekat "Young Energy Europe" Nemačko-srpska privredna komora je objavila prvi oglas na koji naša preduzeća mogu da prijave kandidate za obuku. Program za energetske skaute trajaće do 2024. godine, a prva obuka počeće u oktobru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;