INFONET-468X60-BANNER

Danas ističe rok lokalnim samoupravama da se prijave za Program energetske sanacije

21.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv lokalnim samoupravama da se uključe u Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i ta prijava ističe danas (21.05.2021) u ponoć. O dodeli sredstava za finansiranje iz ovog Programa odluka se očekuje sredinom juna meseca. Ovaj javni poziv bio je upućen samo jednicima lokalne samouprave, dok se za građane očekuje da će biti raspisan početkom trećeg kvartala ove godine. U Programu je predviđeno da građani finansiraju 50 odsto ukupne investicije, dok če drugu polovinu obezbediti opština i država.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nakon isteka roka i odabira lokalnih samouprava koje će potpisati ugovor sa Ministarstvom, one će doneti svoje propise o raspodeli sredstava za šta će raspisati dva javna poziva. Prvi javni poziov će se odnositi na izbor privrednih subjekata koji se bave energetskom sanacijom i kada se odluči ko će biti uključen, biće raspisan poziv za građane.

U zavisnosti od toga za koje mere energetske sanacije se opredelila lokalna samouprava građani će u skladu sa tim moći da odaberu da li će to biti postavljanje izolacije, zamena stolarije, zamena kotla, ugradnja toplotne pumpe ili nešto drugo. Nakon toga će se obratiti preduzeću koje je uključeno u Program i konsultovati se i dogovoriti za radove. Komisiji se prilažu proiava, predračun i dokumentacija tražena javnim pozivom, nakon čega se boduje i formira rang lista prijava građana što će biti osnov za donošenje odluke o finansiranju. Nakon obavljenih radova, Komisija obilazi objekte i pravi fakture izvođaču.

U opciji su dva modela po kojima će građani moći da se prijave. Jedan predviđa da 50 odsto finansiraju opština i država, a preostalih 50 odsto građani, za drugi još nije definisano ali bi trebalo da se više zna do kraja godine. Podnosilac prijave može konkurisati samo sa jednim Programom i mora imati usvojen odgovarajući akt jedinice lokalne samouprave o finansijskoj podršci unapređenju energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji lokalne samouprave.

Kriterijumi za izbor lokalnih samouprava su sledeći: spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera; procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva i razvijenost lokalne samouprave.

 

Više o ovoj temi:

Prijave za subvencije za zamenu stolarije na kućama i stanovima od juna

Ko ima pravo na subvencije za ugradnju nove stolarije?

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;