INFONET-468X60-BANNER

Srbija zakoračila u energetsku tranziciju

22.04.2021. | RTS

Usvajanjem seta energetskih zakona, Srbija je praktično zakoračila u energetsku tranziciju. To podrazumeva ulaganja u zelenu energiju i konkurenciju na tržištu čiste energije, što bi trebalo da obezbedi i povoljnije cene. U zelenu ekonomiju uključeni su i privreda i građani.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Najviše je do sada uloženo u energiju vetra – 730 miliona evra: imamo osam vetroparkova, dva se grade, a novi najavljuju. Razvijaju se projekti - elektrana, solarnih, termalnih, na biomasu i gas.

Sa novoformiranim "Udruženjem za obnovljivu energiju Srbije" potpisan je sporazum koji će ubrzati ulaganja.  

- Da postignemo i dostignemo našu viziju. A naša vizija je najmanje 40 procenata proizvedene električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije do 2040. godine. Ovaj protok znači i poziv investitorima - rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Danijela Isailović, direktorka "Udruženja obnovljivi izvori energije" navodi da treba raditi na promociji zelene energije, ali i na edukaciji građana.

- Osim povećanja udela obnovljive energije mi ćemo zajedno raditi na edukaciji građana i na promociji zelene enrgije - navodi Isailovićeva.

Investitori iz Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izrala, Finske, Belgije zadovoljni su uslovima u našoj zemlji i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj najavljuju podršku zelenim projektima.

- Oni donose i standarde Evropske unije. A zašto je to važno? Zato što Srbija radi sve da uđe u Evropsku uniju. I jeste na evropskom putu, a jako važna oblast za njeno pristupanje je svakako oblast klimatskih promena i energetike i zelene ekonomije - navodi Kuna Adam, ambasador Belgije u Srbiji.

Povećanje udela obnovljive energije i unapređenje energetske efikasnost ključni su za otvaranje poglavlja 15 o eneregetici u procesu evrointegracija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;