Grejni kablovi za zaštitu podova hladnjača od pojave leda

11.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Hladnjače i komore za duboko zamrzavanje tokom eksploatacije rade u minusnom režimu održavajući temperaturu od -18°C do -25°C. Ovako niske temperature dovode do kondenzovanja vode ispod termoizolacije poda. Niske temperature u komorama spuštaju temperaturu ispod 0°C u sloju između temeljne ploče i termoizolacije. Dalje se kondenzovana voda pretvara u led koji ostaje zarobljen između temeljne konstrukcije i završne betonske ploče, a njegovo širenje izaziva pojavu pukotina. Vremenom to može dovesti do ozbiljnih oštećenja na podu hladnjače i na temeljnoj konstrukciji objekta. 

Grejni kablovi za zaštitu podova hladnjača od pojave leda

Najjednostavniji način da se spreče oštećenja na podu i temeljnoj konstrukciji hladnjače jeste instalacija grejnih kablova i termoregulacione opreme kako bi se sprečilo da kondenzovana voda zaledi. Električni grejni kablovi se postavljaju na temeljnu ploču pre termoizolacione brane i izrade završnog betonskog sloja. U zavisnosti od temperature koja se održava u komori, instalisana snaga za ove sisteme se kreće od 25 W/m² do 40/m².

Grejni kablovi se postavljaju ravnomerno na temeljnu ploču, na unapred projektovanom rastojanju (ne većem od 40cm), da bi se dobila potrebna snaga. U ravni sa grejnim kablovima instalira se podni senzor temperature za svaku komoru, koji se povezuje sa termoregulatorom u elektro ormanu.

Grejni kablovi za zaštitu podova hladnjača od pojave leda

Osim radnih, mogu se instalirati i rezervni grejni kablovi koji će u slučaju prestanka rada radnih grejača nastaviti da obavljaju funkciju. Rezervni kablovi se postavljaju na isti montažni pribor, paralelno sa radnim grejnim kablovima.

Nakon montaže grejnih kablova izrađuje se cementni sloj minimalne debljine 5cm koji štiti grejne kablove i podni senzor od oštećenja, omogućavajući ravnomernu raspodelu temperature na celoj površini ispod poda hladnjače.

Pouzdanost i dugovečnost ovih sistema, osim vrhunskih grejnih kablova norveškog proizvođača Nexans i termoregulacione opreme danskog proizvođača OJ Electronics, garantuje iskustvo i posvećenost zaposlenih u Enerset-u prilikom proračuna, projektovanja i izrade različitih grejnih sistema.

Više o ovim sistemima možete pročitati ovde.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...