INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

U stanovima u Beogradu grejanje solarnom energijom do 2030. godine

30.06.2020. | M. S. | Novosti

Beogradske elektrane imaju u planu da do 2030. godine pređu na upotrebu drugih obnovljivih izvora energije za snabdevanje toplotnom energijom. Po ugledu na Dance, koji koriste solarnu energiju u sistemu daljinskog grejanja, prestonička domaćinstva mogla bi u budućnosti da se greju na solarnu energiju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako se navodi u akcionom planu razvoja ovog preduzeća u narednim godinama, prestonička mreža pogodna je za korišćenje solarne energije, a potencijalne lokacije za kolektore bile bi na Ceraku, u Batajnici i Novom Beogradu.

- Novim generacijama solarnih kolektora, voda se može zagrejati na temperature koje odgovaraju sistemu daljinskog grejanja - stoji u planu. - Trenutno tipični primer je Danska, koja je lider, a iz ovih izvora pokriva 20 odsto potreba za toplotnom energijom. Cena toplotne energije proizvedene za korišćenje solarne energije u Evropi trenutno iznosi oko 30 evra po mWh.

Procenjena vrednost investicije za ulaganje u novu infrastrukturu je 2,3 miliona evra, a godišnje bi se, zbog manje potrošnje prirodnog gasa, prema procenama Elektrana, uštedelo oko 288.000 evra.

- Studijom opravdanosti je razmotrena mogućnost korišćenja solarne energije u toplani Cerak. Ovo postrojenje moglo bi da zadovolji oko 29 odsto toplotnih potreba u ovom grejnom području tokom letnjih meseci, u periodu od maja do septembra. U narednom periodu treba pronaći pogodne površine i proceniti raspoloživost zemljišta za postavljanje solarnih kolektora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;