Srpska kompanija "Vatrosprem" u pohodu na tržište Latinske Amerike - prve investicije na Kubi

06.04.2010. | Beta

Proizvodi srpske kompanije "Vatrosprem" krenuće uskoro na tržišta Latinske Amerike, a ovaj posao pratiće i projekat realizacije zajedničkog ulaganja u proizvodnju vatrogasnih i komunalnih vozila, kao i protivpožarne opreme na Kubi.

"Vatrosprem" je potpisao sa kubanskom automobilskom industrijom "Unecamoto" inicijalni ugovor, kojim je predviđen plasman proizvoda ove kompanije u zemlje Latinske Amerike, kao i otvaranje zajedničke fabrike za izradu kompletnog programa ovog srpskog preduzeća na Kubi.

Beogradska kompanija će slati na Kubu setove svojih proizvoda, koji će se tamo sklapati pod nadzorom stručnjaka "Vatrosprema" i potom izvoziti na tržišta Latinske Amerike, prvenstveno organizacije ALBA, koja okuplja osam zemalja Kariba, Srednje i Južne Amerike pod režimom preferencijalnih carina.

Posao mešovitog ulaganja je najviši stepen ekonomske saradnje, gde je srpska firma izrazila spremnost da uđe u buduće zajedničko ulaganje sa svojom kompletnom tehnologijom, opremom i ekspertima, a Kubanci sa radnom snagom i potrebnom infrastrukturom.

Radilo bi se o prvom poslu ove vrste jedne kompanije, ne samo iz Srbije, nego sa prostora bivše Jugoslavije na Kubi. To je svakako bio razlog što se, mimo uobičajene prakse Havane, kubanski ministar za spoljnu trgovinu i inostrana ulaganja Rodrigo Malmierca sastao sa predstavnicima "Vatrosprema" kako bi se pobliže informisao o ovom projektu.

On je u razgovoru sa vlasnicima "Vatrosprema proizvodnja" Dragišom Marinkovićem i Stevicom Damnjanovićem naglasio da je reč o projektu koji zadovoljava dve ključne premise vlade u Havani - supstituciju uvoza i jačanje izvoza.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...