Srpska kompanija "Vatrosprem" u pohodu na tržište Latinske Amerike - prve investicije na Kubi

06.04.2010. | Beta

Proizvodi srpske kompanije "Vatrosprem" krenuće uskoro na tržišta Latinske Amerike, a ovaj posao pratiće i projekat realizacije zajedničkog ulaganja u proizvodnju vatrogasnih i komunalnih vozila, kao i protivpožarne opreme na Kubi.

"Vatrosprem" je potpisao sa kubanskom automobilskom industrijom "Unecamoto" inicijalni ugovor, kojim je predviđen plasman proizvoda ove kompanije u zemlje Latinske Amerike, kao i otvaranje zajedničke fabrike za izradu kompletnog programa ovog srpskog preduzeća na Kubi.

Beogradska kompanija će slati na Kubu setove svojih proizvoda, koji će se tamo sklapati pod nadzorom stručnjaka "Vatrosprema" i potom izvoziti na tržišta Latinske Amerike, prvenstveno organizacije ALBA, koja okuplja osam zemalja Kariba, Srednje i Južne Amerike pod režimom preferencijalnih carina.

Posao mešovitog ulaganja je najviši stepen ekonomske saradnje, gde je srpska firma izrazila spremnost da uđe u buduće zajedničko ulaganje sa svojom kompletnom tehnologijom, opremom i ekspertima, a Kubanci sa radnom snagom i potrebnom infrastrukturom.

Radilo bi se o prvom poslu ove vrste jedne kompanije, ne samo iz Srbije, nego sa prostora bivše Jugoslavije na Kubi. To je svakako bio razlog što se, mimo uobičajene prakse Havane, kubanski ministar za spoljnu trgovinu i inostrana ulaganja Rodrigo Malmierca sastao sa predstavnicima "Vatrosprema" kako bi se pobliže informisao o ovom projektu.

On je u razgovoru sa vlasnicima "Vatrosprema proizvodnja" Dragišom Marinkovićem i Stevicom Damnjanovićem naglasio da je reč o projektu koji zadovoljava dve ključne premise vlade u Havani - supstituciju uvoza i jačanje izvoza.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...