INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd dobija fabriku za preradu otpadnih voda

13.01.2020. | Tanjug

Do kraja ove nedelje u Vladi Srbije biće potpisan sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, vrednosti 271,7 miliona evra, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navodeći da će izgradnja te fabrike trajati oko dve godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vesić je na TV Pink podsetio da će sporazum biti potpisan sa kineskom kompanijom CMEK na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsednik Aleksandar Vučić.

- Konačno počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema kanalizaciju, a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izliva se direktno u Savu i Dunav. Imamo preko 100 izliva kanalizacije u naše reke - kazao je Vesić dodajući da je to i odgovor na pitanje zašto se u gradu tokom leta oseća neprijatan miris kada padne vodostaj reka.

Kako je naveo, Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu pokrivaće područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 odsto.

Vesić je dodao da će nova fabrika "pokupiti" sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica - Železnik - Žarkovo - Banovo brdo - Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd - Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

- Gradimo nedostajuće kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se upotrebljene vode dovesti do buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo - naveo je zamenik gradonačelnika.

Projekat će biti realizovan u dve faze, a u prvoj fazi gradiće se nedostajeći delovi Interceptora, sa deonicom tunela Hitna pomoć - Venizelosova.

Takođe, biće rekonstruisana kanalizaciona crpna stanica "Mostar" koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, a biće izgrađena kanalizaciona crpnu stanica "Ušće - Nova" sa sifonom dužine oko 500 metara prečnika Fi 4000 ispod reke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dela grada, Novi Beograd i Zemun, do veze sa Interceptorom.

U prvoj fazi fabrika za preradu otpadnih voda "Veliko selo" gradiće se sa mehaničkim tretmanom koji podrazumeva prepumpavanje i prečišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanju peska, suspendovanih materija i masti u aerisanim peskolovima.

Zamenik gradonačelnika je kazao da će u drugoj fazi, koja još uvek nije ugovorena, fabrika za preradu otpadnih voda dobiti primarni tretman, koji podrazumeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima i sekundarni tretman, koji će uključiti biološko uklanjanje azota i fosfora naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima.

Kako je naveo, moguć je i tercijalni tretman u budućnosti, imajući u vidu pooštrenje zahteva zakonske regulative.

Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda, odnosno onih 20 odsto koje se neće prerađivati u Velikom selu i pojasnio da su to bitno manja postrojenja koja grad može i sam da finansira.

- Upravo projektujemo fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju i izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu, kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici - naveo je Vesić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;