INFONET-468X60-BANNER

Težak položaj građevinara u Republici Srpskoj

02.08.2019. | R.S. | Novosti

Radnici u građevinarstvu u Republici Srpskoj suočeni su sa više problema, zbog čega je u ovom sektoru prisutan stalan odliv radne snage.

Iz Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti Republike Srpske je poručeno da je položaj građevinara težak i da oni sa srednjom stručnom spremom rade za 450KM. Naveli su i da je prosečna plata u ovom sektoru oko 630KM, ali da tu ulaze i plate uprave, menadžmenta, ugovorena primanja itd.

Dragana Grabičić, predsednica ovog sindikata, podvukla je da stalan pad broja radnika u građevinarstvu i njihov odlazak u inostranstvo, nije „trgno poslodavce“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- To ih nije trgnulo da im povećaju plate kako bi ljude zadržali u RS. Nažalost, sada je došlo vreme da ih ni povećanje plata ne bi zadržalo – kazala je Grabičić.

Ona je objasnila da su problemima u građevinskom sektoru nepostojanje granskog kolektivnog ugovora, da su radnici ostavljeni „na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca“, te da postoji problem adekvatne zaštite na radu.

- Građevinci rade i na visokim i na niskim temperaturama, i leti i zimi, na visinama... Sa druge strane poslodavci su dobili određene benefite od republičkih vlasti, ali se pokazalo da nisu raspoloženi da to podele sa radnicima - dodala je Grabičić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;