INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kragujevac radi na povećanju energetske efikasnosti javne rasvete i gradskih objekata

17.07.2019. | Grad Kragujevac

Gradsko veće na sednici održanoj 16. jula utvrdilo je predlog odluke o prihvatanju predloga za pokretanje postupka za realizaciju javno privatnog partnerstva radi povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada Kragujevca i uputilo u skupštinsku proceduru. Ukoliko odbornici gradskog parlamenta daju saglasnost započeće razvoj projekta čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti u sistemima i objektima grada.

Povećanje energetske efikasnosti javne rasvete

Ilustracija (Foto: www.pixabay.com)

Naime, posle uvida u podatke o energetskim performansama javnih objekata i sistema koji su se istakli kao najveći potrošači energije, preliminarna analiza ukazala je na konkretne mere za optimalan rezultat, ne samo u delu enrgetske efikasnosti, nego i uštedama u budžetu.

Predloženo je da projekat obuhvati rekonstrukciju i racionalizaciju zastarelog sistema javnog osvetljenja kroz ugradnju novih efikasnijih LED svetiljki, što će povećati enegetsku efikasnost za najmanje 72 posto. Zamenom i modernizacijom biće obuhvaćeno 24 899 svetiljki, čiji su izvori svetlosti živa i natrijum visokog pritiska i koje sada godišnje troše oko 117 miliona dinara bez PDV – a.

Projektom će biti obuhvaćena i rekonstrukcija sistema proizvodnje toplotne enrgije za potrebe grejanja šest javnih objekata – pet osnovnih škola „Živadnika Divac“ u Stanovu, „Miloje Simović“ u Dragobraći, „Sreten Mladenović“ u Desimirovcu, „Natalija Nana Nedeljković“ u Grošnici, „Dragiša Mihajlović“ u Stanovu i vrtić „Cvenkapa“ u naselju Bubanj. Oni trenutno koriste neekološko i skupo gorivo – lako lož ulje i ugalj. Procena je da bi ugradnjom efikasnih generatora toplote, koji bi kao energent koristili  prirodan gas, energetska efikasnost bila veća za najmanje 15 posto.

Pored toga, projektom je planirana i zamena dotrajale spoljašnje drvene stolarije, na pet javnih objekata, tri osnovne škole u Stanovu, Desimirovcu i Dragobraći, vrtiću „Cvenkapa“ i zgradi Graske uprave. Osim povećane funkcionalnosti, estetike objekta i komfora, ova mera će smanjiti potrošnju toplotne energije za najmanje 12 posto.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;