INFONET-468X60-BANNER

"Gubimo građevince, iako majstori u Srbiji mogu lepo da zarade"

18.02.2019. | B92

Država će kroz velike investicione radove u ovoj godini zaposliti domaću građevinsku industriju. Plan je i da na velikim projektima naši neimari ne rade samo kao kooperanti i podizvođači već kao partneri stranih kompanija.

Gostujući na Prva TV Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore, daje odgovore na pitanja koja se tiču deljenja poslova, oživljavanja zapuštenih lokacija koje su već infrastrukturno opremljene i sl.

Prema novoj inicijativi koju je podržala država Srbija, naši neimari će ubuduće biti partneri stranim kompanijama u slučajevima kada rade i kao podizvođači.

- Mi ćemo zajednički obavljati posao. I jedni i drugi će imati reference. Do sada je bilo pravilo da oni uzimaju reference, a mi ne. Novim pravilom se pomaže domaća operativa. Očekujemo novi investicioni ciklus i mi imamo veliku šansu da pomognemo operativu - objašnjava sagovornik za Prvu TV.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema njegovim rečima, građevinska industrija sa još 50 pratećih delatnosti ima učešće od 30 odsto u BDP, što je ogromna zamajac za privredu zemlje.

Rodić se osvrnuo i na problem nedostatka radne snage. - Godinama unazad ukazujemo na ovaj problem. Odavno se upalio crveni alarm. Nisu u pitanju novi poslovi, već nemamo zanastku elitu. Uskoro, neće imati ko da održava sistem. Potrebno je da se taj trend menja - objašnjava Rodić.

Prema njegovim rečima, dnevnica zanatlija do skoro je bila mala, a sada je povećana. Dobri majstori mogu lepo da zarade ovde, ne moraju da idu u inostranstvo. Potrebno je da se sačuvaju kadrovi i da se obuče novi.

Prema njegovim rečima, zbog izmeštanja fabričkih kompleksa iz centra grada, oslobađaju se infrastukturno opremljene lokacije u Beogradu. Investitori za mnogo manje novca mogu da dižu velike stambene komplekse.

 

Komentari: 1

Iiinkh 18.02.2019 16.27.29

Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarade?? 1000€ za 12 sati rada, 28 dana mesecno?? Pa za to vreme u Nemackoj uzmu 5000€.. Na istoku bar 3000$ + smestaj i hrana.. Inzenjeri rade i za 400€, da ne kazem da mi kolege sa masterom rade i za 250.. Pustite te price da je krenula da se razvija gradjevina.. Dajte mladim inzenjerima 1000€ mesecno pa da razmisle da ostanu!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;