INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Divljoj gradnji kumuju investitori, ali i inspekcija

15.08.2018. | Tanjug

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da su za izgradnju ogromnog broja nelegalnih objekata u Beogradu odgovorni investitori, ali i nadležne opštinske i gradske inspekcije. Kako navode, investitori krše Zakon o ozakonjenju, ali i nadležni opštinski i gradski organi i inspekcija ne postupaju po zakonu, iako je jnihov posao da sprečavaju nelegalnu gradnju koja predstavlja krivično delo.

Ministarstvo podržava napore gradskih vlasti i želi da im pomogne da se izbore sa sve većim brojem nelegano izgrađenih objekata, a u saopštenju podseća da Zakon o ozakonjenju jasno određuje da nijedan objekat koji je bez dozvole sazidan posle donošenja tog zakona, a to je novembar 2015, ne može da bude ozakonjen.

- Zakon utvrđuje jasnu i transparentnu proceduru, kao i alate kojih opštinski i gradski građevinski inspektori treba da se pridržavaju u utvrđivanju činjenica da li i koji objekat može da bude predmet ozakonjenja - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, kako navode, podržava ideje za izmenu drugih propisa, pre svih poreskih i komunalnih, koji bi onemogućili investitore nelegalnih objekata da dobiju legalne priključke za električnu energiju, vodu i kanalizaciju.

Neke od tih mera već su sastavni deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Ministarstvo završilo i koje će se uskoro naći pred Vladom Srbije.

Iz Ministarstva poručuju da je nelegalna gradnja veliki problem ne samo Beograda, već i čitave Srbije i da zahteva adekvatno uključivanje u njegovo rešavanje ne samo ministarstva i lokalnih samouprava, već i drugih institucija, od policije, tužilaštva, poreskih organa, Elektrodristribucije, Agencije za sprečavanje pranja novca.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;