INFONET-468X60-BANNER

Deo Zvezdare dobija kanalizaciju, a poboljšava se vodosnabdevanje u Obrenovcu

26.03.2018. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas (26.03.2018) da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrala najpovoljnijeg ponuđača za projektovanje i izgradnju više od šest stotina metara kanalizacije u park-šumi Zvezdara. Takođe, direkcija je izabrala i najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za rekonstrukciju cevovoda u Obrenovcu, u ulicama Kralja Aleksandra i Đačkog bataljona. Na ovaj način, deo Zvezdare dobija kanalizaciju, a poboljšava se i vodosnabdevanje u Obrenovcu, shodno donetoj strategiji grada, ocenio je Vesić.

- Kanalizaciju će dobiti stanovnici Zvezdarske, Idrijske i dela Lokrumske ulice. Cevi će biti povezane na kanalizacionu mrežu, koja je izgrađena 2014. godine u ulicama u donjem delu Zvezdarske šume. U ove tri ulice do sada nije bilo kanalizacije, što je stanovnicima stvaralo probleme u odvođenju otpadnih voda, a ujedno je i negativno uticalo na okolno zemljište, s obzirom na to da se cela lokacija nalazi u zoni umirenog klizišta - naveo je Vesić.

Gradski menadžer je precizirao da su ovi radovi značajni s obzirom da nedostatak kanalizacione mreže u Zvezdarskoj šumi ima niz negativnih posledica, kao što je ispuštanje kanalizacije direktno na niže delove koji su gusto obrasli rastinjem. Otpadne vode se zatim zadržavaju i na taj način se stvaraju bare iz kojih se šire veoma neprijatni mirisi, posebno u letnjem periodu. Potencijalnu opasnost predstavlja i problem stvaranja manjih klizišta, koja na ovom mestu nisu aktivna, ali se izgradnjom kanalizacije sprečava njihov nastanak, dodao je Vesić.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kad je reč o cevovodu u Obrenovcu, izabrani ponuđač će, po isteku roka za žalbu i dostavljanju neophodnih sredstava finansijskog obezbeđenja, započeti radove na rekonstrukciji 610 metara azbestno-cementnog cevovoda, koji će biti zamenjen novim polietilenskim cevima prečnika 630 milimetara.

- Postojeći cevovod se koristi za vodosnabdevanje kolektivnih i stambenih zgrada i njegovom rekonstrukcijom ovim stanarima će se obezbediti urednost u snabdevanju - rekao je Vesić.

Istovremeno, istakao je Goran Vesić, sadašnji cevovod deo je i magistralnog cevovoda i njegovom rekonstrukcijom i povećanjem prečnika poboljšaće se snabdevanje vodom šireg područja Obrenovca.

Vrednost projektovanja i izgradnje pomenute kanalizacije iznosi 14,9 miliona dinara, a biće potrebno oko 15 meseci za izradu tehničke dokumentacije, pribavljanje neophodnih saglasnosti i izvođenje radova. Vrednost rekonstrukcije pomenutog cevovoda iznosi 33,9 miliona dinara, a za dobijanje neophodnih saglasnosti i izvođenje radova određen je rok od četiri meseca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;