INFONET-468X60-BANNER

Puštena u rad prva vetroelektrana u Bosni i Hercegovini

19.03.2018. | Energetski portal

Tokom prošle nedelje puštena je u rad vetroelektrana Mesihovina, prva vetroleketrana u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih vetroelektrana na prostoru jugoistočne Evrope.

Smeštena je u središnjem delu Opštine Tomislavgrad, ima 22 vetroagregata ukupno instalisane snage 50,6MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17GWh. Uz prosečnu potrošnju domaćinstva od 6.000kWh godišnje, VE Mesihovina može snabdeti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava, kazao je generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja. On je podsetio da je Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula projekat „Analiza mogućnosti korišćenja energije vetra u proizvodnji električne energije u BiH” u okviru koga su vršena merenja jačine vetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dat vetroelektrani Mesihovina.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ukupna vrednost investicije je oko 82 miliona evra od čega se najveći deo, 72 miliona evra, odnosi na kredit Nemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja. Po njegovim rečima, Elektroprivreda HZ HB jedino je elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. - U našem sistemu je sedam hidroelektrana, a sada imamo i jednu vetroelektranu. Dakle, korist od VE Mesihovina je velika, posebno što izgradnjom svojih proizvodnih kapaciteta smanjujemo uvoz energije, postajemo uspešniji tržišni konkurenti i naravno, iz svojih kapaciteta, osiguravamo kvalitetnu i kontinuiranu isporuku električne energije većem broju svojih kupaca. Prvi smo u BiH koji smo realizovali iskorišćenje energije vetra i na to smo ponosni jer, prateći nove tehnologije, idemo ukorak sa savremenim energetskim prioritetima čuvajući okolinu i prirodne resurse - istakao je generalni direktor Elektroprivrede HZ HB.

Gilja je najavio početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se, takođe nalazi u Opštini Tomislavgrad. Radi se o investiciji od oko 90 miliona evra, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga leta. Dodao je da je prošla godina za Elektroprivredu HZ HB bila veoma loša, ali da je završena sa pozitivnim poslovnim rezultatima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;