Farma vetrenjača i u Plandištu - firma "Energowind" potpisala 45 ugovora sa vlasnicima parcela

16.02.2010. | Večernje novosti

Na obroncima Deliblatske peščare alibunarska opština je postavila merne instrumente za utvrđivanje broja vetrovitih dana tokom godine, kako bi ispitala opravdanost podizanja vetrenjača za proizvodnju električne energije.

To rade i druge opštine iz ovog područja - Vrščani već uveliko rade na projektima za izgradnju nekoliko vetrenjača, a ovih dana to su učinili i lokalni funkcioneru u Plandištu.

Tako je vršačka kompanija "Energowind" sa vlasnicima parcela u Plandištu potpisala 45 ugovora, gde bi već narednog proleća mogla da nikne farma vetrenjača. Naravno, i ovde su do toga došli posle trogodišnjeg merenja snage vetra na području ove južnobanatske opštine.

To je pokazalo da bi investicija od 140 miliona evra bila isplativa u proizvodnji električne energije na vetrenjačama. Vlasnicima pomenutih parcela već je isplaćeno 12 miliona dinara za tržišnu vrednost njihove zemlje i to govori o ozbiljnosti sa kojom se krenulo u posao sa vetrenjačama.

Predsednik opštine Plandište Zoran Vorkapić razmatra sve opcije kako bi izvukao ovaj kraj iz ekonomskog zaostajanja u odnosu na druge opštine u Vojvodini, a jedna od njih je su i vetrogeneratori. On kaže da "Energowind" ima elektroenergentsku dozvolu za izgradnju 50 vetrenjača ukupne jačine od sto megavata, te da im posle ovoga sledi pribavljanje dokumentacije.

Tako čuvena po snazi i jačini košava koja se obrušava sa oboda Karpata na područje južnog banata, pored toga što isušuje baruštine, a ratarima koristi za prolećnu, pa i jesenju setvu, odličan je izvor energije koji će ovim krajevima dobro doći.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...