INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pravimo jak konzorcijum domaćih građevinskih kompanija

03.10.2017. | Tanjug

Ministarka Zorana Mihajlović je održala sastanak sa predstavnicima Energoprojekta o aktulenim projektima. Razgovaralo se i o predstojećem formiranju konzorcijuma građevinskih kompanija, iza kojeg bi stajala država.

Kako je objasnila cilj je da se „podigne" građevinska operativa Srbije, odosno da se da se formira jedna kompanija ili konzorcijum iza kojeg će biti država, a s kojim možemo da budemo operativni i spremni da učestvujemo na projektima ne samo u Srbiji nego i van nje.

Ona je uoči sastanka s većinskim vlasnikom i predsednikom Nadzornog odbora Energoprojekta Dobroslavom Bojovićem navela i da je cilj takvog budućeg organizovanja da naše kompanije postanu glavni izvođači na velikim infrastrukturnim projektima u zemlji i inostranstvu.

- To je ideja od koje sad krećemo i o kojoj ćemo razgovarati - rekla Mihajlović i napomenula da je Energoprojekt najveća i najbitnija građevinska kompanija u Srbiji, te će s njom to pitanje biti otvoreno.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Verujem da ćemo Koridor 11, projekte na železnici i sve drugo na čemu trenutno radi Energoprojekt, završiti na najbolji način. Nismo još definisali kako to treba da izgleda, ali imamo cilj, znamo šta želimo, hoćemo jednu jaku grupu kompanija koja može biti organizovana na razne načine u skladu sa zakonom, a koja bi trebalo da bude sposobna, da ima i ljude i modernu opremu da može da nastupa i vodi projekte od početka do kraja na našoj teritoriji i van naše teritorije - pojasnila je.

Kako je primetila, danas su naše kompanije uglavnom podizvođači, što je i Energoprojekt na Koridoru 11.

Kaže u tom smislu da je interes države da osposobi, ne samo Energoprojekt, nego i druge domaće kompanije kako bi mogle da budu i glavni izvođači.

- Nisu samo oni važni, važni su i instituti i projektne kuće. Jednako su važne i banke, zato što ništa nećemo uraditi ako ne budemo imali mogućnost davanja garancija, finansisjku podršku, a da država bude podrška u tome - navela je Mihajlović.

Inače, Mihajlović je uoči sastanka rekla da će s predstavnicima Energorpojekta razgovarati o projektima u železničkoj i drumskoj infrastrukturi, a koji su od strateškog značaja i kako da njihova realizacija bude još uspešnija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;