IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi prihodi opštinama i gradovima za nove investicije u infrastrukturu

16.08.2017. | Gradjevinarstvo.rs

Gradovi i opštine u Srbiji imaće više novca za razvoj škola, vrtića, bolnica, puteva, vodovoda jer je u njihovim budžetima sve više novca prikupljenog po osnovu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i to uprkos tome što je Zakon o planiranju i izgradnji ili ograničio visinu ovih doprinosa ili ih u potpunosti ukinuo. U prvih šest meseci 2017. godine po ovom osnovu u lokalnim samoupravama prikupljeno je 4,9 milijardi dinara, što je 19 odsto više nego u istom periodu 2014. godine, poslednje pre zakonskih izmena u režimu ove naknade.

Porast prihoda direktna je posledica jednostavnijeg, bržeg i efikasnijeg procesa izdavanja građevinskih dozvola, te efikasnije naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta omogućene izmenama zakonske regulative iz 2014. godine, u reformama sprovedenim na inicijativu Vlade Republike Srbije, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj i njenog Programa za bolje uslove poslovanja (USAID BEP).

- Zakon o planiranju i izgradnji po prvi put je ograničio visinu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, a za određene projekte, poput infrastrukturnih i proizvodnih оbjekata, ona je u potpunosti ukinuta. Ove izmene, kao i efikasnije izdavanje građevinskih dozvola, doveli su do većeg broja investicija u građevinarstvu, a samim tim i do više prihoda od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta - izjavio je Dušan Vasiljević, zamenik direktora USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, jednog od ključnih partnera Vlade u procesu izmene zakona.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Zajedno sa prihodima po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, ova reforma omogućila je i rast vrednosti radova u građevinarstvu i to za trećinu u prvih pet meseci 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine, a beleži se i rast učešća građevinske industrije u BDP-u. U junu 2017. izdato je ukupno 1.700 dozvola, što je za 54% više u odnosu na oktobar 2007, kada je postavljen rekord koji je važio do početka reforme. Veći broj izdatih dozvola uticao je i na povećanje prihoda lokalnih samouprava od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Najveći rast prihoda po ovom osnovu zabeležen je u gradu Novom Sadu i beogradskoj opštini Čukarica.

Zakon o planiranju i izgradnji, usvojen u decembru 2014. godine omogućio je i uvođenje objedinjene procedure odnosno jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, zahvaljujući kojem su organi javne uprave počeli da razmenjuju dokumenta između sebe, oslobađajući građane i investitore potrebe da ih samostalno skupljaju od šaltera do šaltera. Takođe, smanjeni su troškovi i uveden je sistem eDozvola, čime su dodatno olakšane i ubrzane procedure, što je sve dovelo do većeg broja investicija u građevinskom sektoru i većih prihoda za lokalne samouprave u Srbiji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;