INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

''Toza Marković'' kupuje mašine i obnavlja opremu

11.08.2017. | A.Đuran | Novosti

Nije prošlo ni godinu dana od izlaska iz stečaja, u modernizaciju proizvodnih linija u kikindskoj Industriji građevinskog materijala "Toza Marković" uloženo je 450.000 evra. Montirana su dva digitalna štampača za proizvodnju pločica.


Foto: Toza Marković, Yuotube screenshot

- Proizvodni procesi su postavljeni na zdravije osnove, drugačije su organizovani poslovi - predočava Vladimir Ilić, direktor "Toze". 

- Prvi put posle 10 godina imamo sopstvenu proizvodnju pločica. Dva meseca od puštanja u pogon nove linije, prodali smo 200.000 kvadratnih metara pločica, što je dobar uspeh. Više od 95 odsto proizvodnje crepa je prve klase, kako je bilo u najboljim danima fabrike.

I dok se radi na starim linijama za proizvodnju crepa i pločica, od italijanske firme "Bedešči", koja je jedan od najpoznatijih proizvođača opreme za keramičare i crepare, naručena je nova oprema.

- Nova linija vredna je 1,5 miliona evra. Ugovor sa Italijanima podrazumeva i dve nove prese, kalupe za proizvodnju crepa većeg formata, a u okviru ovog aranžmana predviđena je i predreparacija vagona koji su danas na ivici tehnološke upotrebljivosti - pojašnjava nam direktor Ilić. 

- Do kraja godine oprema bi trebalo da bude instalirana, a u januaru i februaru počećemo i probnu proizvodnju. Novi proizvod na tržište bismo plasirali u martu.

Po izlasku iz stečaja, usvojen je i plan reorganizacije, podseća Ilić, tokom koje je postojao grejs period na otplatu dugova.

- Od jeseni ulazimo u period kada ćemo morati da rešavamo i finansijske obaveze predviđene planom reorganizacije fabrike. Tek tada ćemo polagati pravi ispit i pokazati da li postoji mogućnost da opstanemo na tržištu uz ozbiljne obaveze koje imamo - naglašava prvi čovek kikindskih keramičara.

Loše i nedomaćinsko poslovanje prethodnog vlasnika "Tozu Marković" dovelo je do toga da se danas razmišlja o njenom opstanku. Od te ivice fabrika se odmakla, veruje naš sagovornik, jer su tokom protekle godine preduzete mnogobrojne aktivnosti da se fabrika pripremi za vreme kada će početi otplatu duga.

- Naredni period biće posvećen pregovorima sa JP "Srbijagas", kao većinskim vlasnikom, i Vladom Srbije, s jedne strane, i sa bankama s druge - ističe Ilić. 

- Menadžment smatra da bi bilo dobro da se grejs period produži za pola godine, maksimalno godinu, kako bi se došlo do maksimalno projektovanih kapaciteta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


MLADOST-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;