BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Uskoro kraj radova na Prokopu

12.06.2017. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je u subotu (10.06.2017) sa saradnicima radove na izgradnji saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici Beograd-Centar, poznatoj pod imenom „Prokop“, kao i na bulevaru koji spaja Most na Adi i Tošin bunar.

Vesić je konstatovao da se radovi na „Prokopu“ privode kraju i da se očekuje da budu završeni 20. juna. Vrednost radova, koji su počeli u avgustu prošle godine, iznosi 429 miliona dinara.

- Čestitam građevinarima koje je okupila kompanija Strabag koji su izveli veoma zahtevne i opsežne radove kako bi se povezao gornji stanični trg na koti 105 sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom u Bulevaru kneza Aleksandra. Saobraćajnicom će prolaziti linije gradskog prevoza, koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada. Saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom ima četiri saobraćajne trake, dužine 770 metara i ima razdelni pojas širine dva metra. Sa obe strane kolovoza izgrađene su pešačke  staze, izuzev na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra gde su trotoari sa jedne strane kao i biciklistička staza - rekao je gradski menadžer.

On je objasnio da je bilo neophodno da se izgradi mostovska konstrukcija dužine 145 metara sa pet raspona, kao i 250 metara potpornih zidova visine do osam metara kako bi se savladala kosina terena i dodao da je mostovska konstrukcija izgrađena na 10 stubova prečnika 1,2 metra, dok je uz potporne zidove urađena stabilizacija terena i ugrađene žičane korpe napunjene kamenjem (gabioni) kako bi se u potpunosti obezbedila saobraćajnica.

Obilazeći radove na bulevaru koji povezuje Most na Adi i Tošin bunar Vesić je sa predstavnicima kompanije Rubau konstatovao da će radovi biti završeni 26. juna. Vesić je podsetio da je vrednost novog bulevara  13,5 miliona evra, kao i da će, kada vozači budu počeli da ga koriste, od Tošinog bunara do Požeške ulice stizati za oko 10 minuta.

- Izgrađena je mostovska konstrukcija kojom se prelazi preko Ulice Đorđa Stanojevića u dužini od 920 metara, a trasa bulevara koja se nalazi na tlu je dužine 1440 metara. Duž cele trase postavljeno je 1376 metara vodovoda, 3250 metara kišne kanalizacije i 12.735 metara kablovske kanalizacije za potrebe telekomunikacionih instalacija – rekao je Vesić.

On je dodao da je bulevar od ulice Đorđa Stanojevića do Tošinog bunara dug preko dva kilometra i da ima tri četvorokrake raskrsnice, dve rampe i četiri priključka po sistemu uliv-izliv, kao i da se raskrsnice nalaze na ukrštanju sa Bulevarom Crvene armije, Omladinskih brigada i Tošinim bunarom i imaju pun program veza u semaforisanim raskrsnicama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;