PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Danas počinje obuka za profesionalne upravnike zgrada

25.05.2017. | Tanjug

Obuka za sticanje licence za profesionalne upravnike zgrada počeće danas (25.05.2017) u Privrednoj komori Srbije za prvih 110 polazanika, najavila je direktorka Centra za edukaciju PKS Mirjana Kovačević.

- Polaganje ispita bi trebalo da bude u poslednjoj nedelji juna, tako da bismo u julu mogli da imamo prve profesionalne upravnike - rekla je Kovačević Tanjugu. Obuka će početi u sedištu PKS, u Resavskoj ulici u Beogradu, i trajaće sedam dana.

- Predviđeno je 50 školskih časova tokom sedam dana, tako što će šest dana polaznici raditi po sedam časova, a sedmog dana će imati osam časova - navela je ona.

Teme obuke su: pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, administrativni i finansijski apekti upravljanja zgradom, karateristike zgrade, održavanje zgrade i bezbednosne procedure, kao i komunikacija.

Kovačević je rekla da je zakonom predviđeno da se najmanje dva puta godišnje organizuju obuke i ispiti za sticanje licenci. Ona je istakla da će broj obuka tokom godine zavisiti od zahteva i to ne samo u Beogradu već širom Srbije, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima, pošto je interesovanje zaista veliko.

Fizičko lice da bi steklo kvalifikaciju profesionalnog upravnika treba da ima najmanje srednju četvorogodišnju školu, položen ispit i licencu, kao i da bude upisano u registar koji vodi PKS, a u koji se ne može upisati osuđivano lice za krivično delo koje ga čini nedostojnim ili nepodobnim za obavljanje poslova profesionalnog upravnika.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu da se bave privredna društva ili preduzetnici (organizator profesionalnog upravljanja), angažovanjem lica koje ispunjava uslove za profesionalnog upravnika. Organizator profesionalnog upravljanja ima pravo da se bavi poslovima profesionalnog upravljanja ako ima najmanje jedno lice u radnom odnosu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, upisano u registar profesionalnih upravnika koji vodi PKS.

Neke zemlje u okruženju su uvele profesinalno upravljanje kao obavezno, dok je kod nas to na dobrovoljnom principu, što znači da stanari mogu sami da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog sa licencom.

U zgradama koje ni na koji način ne reaguju na zakonske obaveze, lokalna samouprava će po prijavi inspektora ili bilo kog vlasnika stana u toj zgradi svojim rešenjem da imenuje prinudnog profesionalnog upravnika.

- Taj prinudni deo stanari mogu da obustave kada se organizuju u skladu sa zakonom, što znači nađu upravnika između sebe ili angažuju nekog drugog profesionalnog upravnika - navela je Atancković.

Prema zakonu registar profesionalnih upravnika i registar stambenih zajednica treba da budu uspostavljeni do 1. januara 2018. godine odnosno 12 meseci nakon stupanja na snagu Zakona o stanovanju.

Usluge profesionalnih upravnika će biti dostupne 24 sata i to sedam dana u nedelji, tako da će stanari uvek moći da prijave bilo koji kvar u zgradi ili problem, na primer buke ili remećenja kućog reda.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, PKS je dobila ovlašćenja da ustanovljava i vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu PKS, organizuje polaganje ispita za profesionalnog upravnika, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju ove delatnosti.

PKS je, takođe, nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;