PRIJAVA-468X60-BANNER

Uvođenjem elektronskog šaltera, upis u katastar za samo tri dana

22.05.2017. | Beta

Ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici, a ne službenici katastra, te će postupak biti efikasniji - predviđeno je radnom verzijom novog zakona o upisima u katastar, saopštila je u petak (19.05.2017) Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

O tom zakonu se diskutovalo na okruglom stolu u Palati Srbija, u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i Republičkog geodetskog zavoda. Ova novina, kako je ocenjeno, uvodi se jer provera dokumentacije ne bi ni trebalo da bude posao službenika katastra, već onih koji su za to najstručniji, a taj princip već je uspešno dokazan u reformi izdavanja građevinskih dozvola.

Službe katastra biće rasterećene posla jer već sada imaju 24.000 nerešenih žalbi građana i preduzeća.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Novim zakonom želimo da ubrzamo postupak upisa i zato uvodimo elektronski šalter za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika - javnih beležnika, javnih izvršitelja, sudova i ostalih koji će biti određeni u skladu sa sektorskim propisima i podzakonskim aktom - izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe, kao što je kupoprodajni ugovor za nekretninu, a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata.

- Umesto tri ili četiri odlaska na šalter, nacrtom zakona predviđa se da će građani samo jednim odlaskom kod javnog beležnika završiti i overu ugovora i upis svojine. Osim smanjenja broja postupaka skratiće se i rokovi što će građanima olakšati upis prava, ali i dodatno našu zemlju unaprediti na međunarodnim listama konkurentnosti kao što je Doing business lista Svetske banke - istakla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;