PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Uvođenjem elektronskog šaltera, upis u katastar za samo tri dana

22.05.2017. | Beta

Ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici, a ne službenici katastra, te će postupak biti efikasniji - predviđeno je radnom verzijom novog zakona o upisima u katastar, saopštila je u petak (19.05.2017) Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

O tom zakonu se diskutovalo na okruglom stolu u Palati Srbija, u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NALED, USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i Republičkog geodetskog zavoda. Ova novina, kako je ocenjeno, uvodi se jer provera dokumentacije ne bi ni trebalo da bude posao službenika katastra, već onih koji su za to najstručniji, a taj princip već je uspešno dokazan u reformi izdavanja građevinskih dozvola.

Službe katastra biće rasterećene posla jer već sada imaju 24.000 nerešenih žalbi građana i preduzeća.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Novim zakonom želimo da ubrzamo postupak upisa i zato uvodimo elektronski šalter za razmenu dokumentacije između službe za katastar i profesionalnih korisnika - javnih beležnika, javnih izvršitelja, sudova i ostalih koji će biti određeni u skladu sa sektorskim propisima i podzakonskim aktom - izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe, kao što je kupoprodajni ugovor za nekretninu, a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata.

- Umesto tri ili četiri odlaska na šalter, nacrtom zakona predviđa se da će građani samo jednim odlaskom kod javnog beležnika završiti i overu ugovora i upis svojine. Osim smanjenja broja postupaka skratiće se i rokovi što će građanima olakšati upis prava, ali i dodatno našu zemlju unaprediti na međunarodnim listama konkurentnosti kao što je Doing business lista Svetske banke - istakla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;