INFONET-468X60-BANNER

Druga faza obnove Narodnog muzeja

09.01.2017. | Beobuild

Mučna i dugotrajna rekonstrukcija Narodnog muzeja polako napreduje i za sada u drugoj fazi nema odstupanja od ugovorenih rokova. Tokom prve faze izvedene u 2015. godini završena je rekonstrukcija fasade i zamena stolarije na zgradi muzeja, da bi sredinom 2016. počela druga faza koja obuhvata sanaciju 11.000 kvadrata unutrašnjosti objekta. Nakon završetka druge faze Narodni muzej biće ponovo u funkciji, prilagođen savremenim standardima čuvanja i izlaganja muzejskih eksponata. Vrednost radova u ovoj fazi iznosi oko 900 miliona dinara, a rok za završetak je početak 2018. godine.

Druga faza radova podrazumeva restauraciju, sanaciju i delimičnu adaptaciju zgrade Muzeja, gde će u potpunosti biti obnovljeno preko 5000 kvadrata izložbenog prostora. Pored izložbenog prostora biće izvršena sanacija svih pratećih funkcija, pre svega prostorija za smeštaj i deponovanje eksponata, kao i odeljenja za konzervaciju, ateljea i kancelarijskog prostora uprave. Prostor će biti opremljen savremenim sistemima klimatizacije i zaštite, a u ovoj fazi potpuno je obnovljen i bakarni krov zgrade.

U prethodnoj fazi zamenjeno je preko 250 prozora, obnovljen sat na fasadi i restaurirana su velika drvena vrata na ulazima sa Trga republike i iz Vasine ulice. Unutrašnjost je vrlo reprezentativna za taj period, sa posebno istaknutim centralnim atrijumom i galerijom na prvom spratu. Najveći deo prizemlja i centralnog atrijuma obložen je raznobojnim mermerima i ukrašen livenim medaljonima raznih tematika. Svi elementi postojećeg enterijera biće restaurirani i obnovljeni, a radi poboljšanog kretanja posetilaca planirani su novi prolazi i veze među prostorijama.

Sanacijom zgrade Narodnog muzeja načinjen je veliki korak za ovu nacionalnu instituciju. Posle mnogo godina građanima će ponovo postati dostupna neverovatna riznica istorijskog blaga, i u tom smislu ovo je velika pobeda za kulturu i obrazovanje. Ipak, ovo bi trebalo da bude samo prvi korak u jednom mnogo obuhvatnijem i dugoročnijem planu. Obnova postojeće zgrade samo je bio najkraći put da Muzej proradi u najkraćem roku, ali nikako trajno ili kompletno rešenje za ovu instituciju. Iako obnovljena, sadašnja zgrada Muzeja i dalje neće biti adekvatna, pre svega zbog nedovoljno prostora za sve njegove funkcije. Površina zgrade se trenutno deli pola-pola za izložbeni prostor i prateće funkcije, dok bi u nekakvom optimumu sadašnji objekat na Trgu republike u celosti morao služiti kao izložbeni prostor.

U međuvremenu je bitno da se omogući njegovo funkcionisanje i da se završi započeta sanacija, a biće prilike da se u narednom periodu govori i o funkcionalnim problemima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;