Cilj je potpuno uređeni efikasan katastar

29.11.2016. | Tanjug

Nakon uspešne reforme građevinskih dozvola, cilj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture je da Srbija dobije potpuno uređeni efikasan katastar kako upis imovine ne bi trajao duže od nekoliko dana, kao i napredak za najmanje 10 mesta na Duing biznis listi u narednoj godini, poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ciljevi su, takođe, rekla je Mihajlović, završetak Koridora 10, započinjanje novih infrastrukturnih projekata i delom završetak procesa ozakonjenja.

- Sve što smo do sada radili ne bi bilo moguće da nismo radili zajedno sa svim našim partnerima, i sa Savetom stranih investitora i sa svima ostalima, i to ne samo pri definisanju ciljeva nego i kroz dobijanje mišljenja na zakone koje predlažemo - rekla je Mihajlovićeva.

Smatra da bi u nekim oblastima efikasnost mogla biti i veća, a kao primer je navela Zakon o konverziji gde je od 570 zahteva 70 pozitivno rešeno.

Napomenula je da je reforma građevinskih dozvola uspešno je sprovedena i danas se dozvola za gradnju u Srbiji u proseku dobija za sedam dana, a lokacijski uslovi za 14 dana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Do sada je u 2016. podneto oko 60.000 zahteva za dobijanje građevinske dozvole, od kojih je više od 70 odsto pozitivno rešeno, a svakog meseca beleži se novi rekord u broju izdatih dozvola - navela je Mihajlović obraćajući se na panelu u okviru predstavljanja „Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora.

Mihajlovć je naglasila da je krajnji cilj vlade da se u Srbiji uspostavi kompletan sistem elektronske uprave u svim oblastima, e-government, kao što već postoji u oblasti građevinskih dozvola.

Upitana da li je zadovoljna napretkom koji je konstatovan u „Beloj knjizi", u kojoj je posebno pohvaljena oblast nekretnina i izdavanja građevinskih dozvola, Mihajlovićeva je rekla da je nemoguće biti nezadovoljan kad je Srbija među prvih 10 zemalja u svetu po reformama poslovnog ambijenta.

Mihajlović je juče (28.11.2016.) najavila i da će uskoro biti donet novi zakon o postupanju katastra i da upis imovine neće trajati duže od nekoliko dana.

- Jedan do prioriteta za ministarstvo je uređenje, zato što postoji percepcija i privrede i građana da je katastar spor i da se u katastru stvari ne rešavaju u određenom vremenskom periodu, kao ni na najbolji način - rekla je Mihajlović.

- Naš plan je da novim zakonom, koji će biti zakon o postupanju katastra, da katastar nije tu da utvrđuje pravo nego da registruje imovinu, a to znači ukidanje opšteg upavnog postupka. I svaki problem koji se bude desio rešavaće se na sudu - objasnila je Mihajlović.

Cilj je, dodala je, da se upis imovine obavi za dan, dva ili tri, a ne da se čeka mesecima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...