INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svako gradilište dobija kompaniju koja vrši nadzor

14.11.2016. | Tanjug

Vlada će u narednih mesec dana doneti odluku da se kompanije za nadzor nad realizacijom velikih infrastrukturnih projekata biraju na međunarodnom tenderu, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Takođe, firme koje će obavljati nadzor moraće da imaju odgovarajuću licencu, rekla je Mihajlović dodajući da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je pitanje nadzora veliki problem.

- Mi ćemo proglasiti u narednih mesec dana da država bira nadzor nad onim projektima za koje država obezbeđuje novac ili garanciju i to putem međunarodnog tenedera - precizirala je Mihajlović.

Ona je rekla da se prethodnih godina često mislilo da su najveći problemi u realizaciji projekata nedostatak para i istakla da to nije tačno i da država, kao potpuno likvidna i solventna, uvek može da da garanciju i iz budžeta izdvoji novac.

- Projektno-tehnička dokumentacija je skoro svuda završena, ali ono što se pokazalo kao problem je pitanje nadzora - naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala da na svakom gradilištu pored investitora i izvođača radova mora da postoji i kompanija koja vrši nadzor.

Prema njenim rečima, često se dešavalo da te kompanije samo na našem domaćem tržištu budu izabrane od samog investitora i to bez potpunog postupka tendera.

- Po našim zakonima je postojala obaveza da kompanija koja vrši nadzor ne mora da ima „veliku“ licencu. Mi smatramo da kompanija koja vrši nadzor mora da bude jednako ozbiljna kao i izvođač i kao bilo koji podizvođač. U tom smislu kompanija koja vrši nadzor imaće uslov da ima licencu da bi mogla da vrši nadzor nad određenim projektom - rekla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je naglasila da je reč o velikim projektima vrednim na stotine miliona evra i da je nadzor vrlo važan kako bi videli da li izvođač zaista radi u skladu sa ugovorom i po projektu.

 

Komentari: 1

Raskamen 22.11.2016 18.53.46

Nadamo se da će se tako izbeći dosadašnja praksa da se u naše puteve ugrađuje sve i svašta. Do sada je bilo normalno da izvođač pored trase puta uzima kamen kakav je da je, melje i ugrađuje u put, a samo malu količinu uzme od firme koja ima ateste o kvalitetu da bi ih prikazao nadzoru.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;