Izdato više od 1.600 energetskih pasoša

02.11.2016. | Tanjug

U Srbiji je do sada izdato više od 1.600 energetskih pasoša, izjavila je danas (02.11.2016) potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na otvaranju Sajma i konferencije zelene gradnje („Green building expo“).

Na toj manifestraciji u Belekspo centru, koja će trajati do 4. novembra, učestvuje oko 50 izlagača i više od 3.000 stručnjaka iz te oblasti.

- Pred nama je još mnogo posla kada govorimo o zelenoj gradnji. Mislim da smo kao država doneli svu potrebnu regulativu i stvori uslove za zelenu radnju, deo je bio u energetici, a deo u građevinrstvu - rekla je Mihajlović.

Ona je navela da energetske pasoše treba da imaju ne samo nove već i stare zgrade koje se rekonstruišu.

- Kao društvo još nismo počeli da razmišljamo šta znači zelena gradnja. To ne znači samo ispoštovati standarde već i kvalitetniji zivot i manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo - rekla je Mihajlović.

Kako kaže, izgradnja jedne zgrade u zelenoj gradnji je pet odsto jeftinija u odnosu na izgradnju obične zgrade, a istovremeno štedimo najmanje 20 do 50 struje, štedimo i 40 odsto vode i 70 odsto otpada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ona je podsetila da država ima i Fond za energetsku efikasnost i da će on u narednom periodu unaprediti zelenu gradnju.

- U Srbiji se troši tri puta više energije po metru kvadratnom nego što to radi prosečan stanovnik u EU - navela je Mihajlović.

Ambasador Skot je podsetio da SAD imaju Savet zelenih zgrada koji se bavi sertifikacijom objekata po vodećim LEED standardima, koji su veoma važni za zelenu gradnju i ekologiju.

- Ovo je dobra prilika da vidimo neka nova rešenja i primenu novih stadarda koji pomažu ekologiji i zelenoj industriji koja može dosta da stimuliše ekonomski rast - naveo je Skot.

On je podsetio da je američka ambasada jedna od prvih zgrada u Srbiji koja je kompletno urađena po sistemu zelene gradnje.

- Imamo najviši sertifikat LEED i veoma smo ponosni - naveo je Skot dodajući da u tom objektu primenjuju ekološke sisteme, koriste reciklirane materijale, prečišćavaju vodu koja ide u kanalizaciju i drugo.

Ambasador Manco je rekao da mu je veoma drago što je Italija sponzor izložbe i poručio da Italija podržava Srbiju u oblasti zelene gradnje i zaštiti životne sredine, što je veoma važna oblast za evropske integracije Srbije. On je podsetio da ambasada Italije ove godine obležava 90 godina zgrade ambasade, kao i da se kontinuirano trude da taj objekat bude usklađen sa novim ekološkim standardima. On je dodao je na izložbi prisutno 10 izlagača iz Italije.

Posetioci će, kako se očekuje, biti u prilici da se upoznaju sa svetskim trendovima u održivoj gradnji arhitektonskim i inženjerskim održivim projektovanjem, upravljanjem zelenim investicijama, kao i segmentima energetske efikasnosti, korišcenja obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i racionalnog korišćenja vode u zelenim zgradama. Planirane su i različite stručne radionice, promocije primera dobre prakse, kao i kursevi.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...