Braničevo čeka vetrenjače

07.09.2016. | M.M. | eKapija

Posle zlatnih vojvođanskih ravnica, investitorima u zelene kilovate u poslednje vreme sve je interesantnija i istočna Srbija, pa bi uskoro i na brdima u Braničevu trebalo da se zavrte vetrenjače. Kompanija Ivicom Energy Žagubica, koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH, počela je pripreme za izgradnju vetroparka „Krivača“. Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište.

Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103 MW, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem sledeće godine.

Ivicom Energy vrši merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu od 2009. godine. Pošto je utvrđen energetski potencijal koji se može iskoristiti, izrađeno je idejno rešenje vetroparka „Krivača“, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva.

Inače, članica austrijskog Ivicom Holding GmbH, kompanija Ivicom Consulting, nedavno je realizovala vetropark na visoravni Krnovo kod Nikšića.

U opštini Kučevo kažu da su u toku pripreme za izgradnju pristupnih saobraćajnica, kako bi radovi mogli da počnu na proleće. Ugovor o uređenju putne infrastrukture potpisan je polovinom jula 2016.

- U toku je eksproprijacija parcela za pristupne puteve, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa - kaže Jasmina Ćamilović, zamenica predsednika opštine Kučevo. - Očekuje se da građevinci budu na terenu na proleće, jer je u pitanju nepristupačan brdsko-planinski teren, pa je izvođenje radova tokom zime teško - dodaje. Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva i izgradnja oko 21 km novih.

U kompleksu „Krivača“ planirano je postavljanje 38 vetrogeneratora, a ukupna snaga buduće vetroelektrane biće do 103,32 MW. Električna energija će se isporučivati preko nove TS Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica (opština Kučevo), te će biti izgrađena i dva 110kV dalekovoda do njih. Dalekovodi bi trebalo da budu približno jednakih dužina - oko 19,4 kilometara. Za potrebe održavanja vetroelektrane tj. za potrebe popravka ili zamene pokvarenih ili oštećenih delova vetroagregata, predviđena je izgradnja stalnog skladišnog prostora u okviru kompleksa Krivača.

Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar (severni deo lokacije), kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije). Prema navodima preduzeća Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroelektrane „Krivača“ očekuje se u novembru 2017.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...