INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Nema kašnjenja projekta "Kostolac B30"

03.06.2016. | Tanjug

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbija saopštilo je danas da projekat izgradnje novog bloka „B3“, snage 350 megavata, u Termoelektrani „Kostolac B“ ne kasni i da napreduje u potpunosti u skladu sa ugovorom sa kineskim partnerima.

Kako se ističe u saopštenju, projekat se odvija u skladu sa drugom fazom Paket projekata TE „Kostolac B“ u kojem je izvođač radova kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation).

EPS podvlači i da nisu probijeni rokovi za početak radova jer je planirani rok za završetak izgradnje bloka „B3“  2020. godina, dok je planirano da radovi počnu u toku 2016., po dobijanju građevinske dozvole.

Realizacija projekta, kojim će Srbija posle tri decenije dobiti novu termoelektranu, zvanično je počela 4. januara 2016. godine, nakon što je u skladu sa ugovorom avans izvođaču radova uplatio EPS, a ne Vlada Srbije kako su preneli pojedini mediji, navodi se u saopštenju.

www.pixabay.com

Investitor gradnje trećeg bloka u TE „Kostolac B“ je EPS, koji je za realizaciju projekta uzeo preferencijalni zajam od kineske Eksim banke pod veoma povoljnim uslovima.

EPS dodaje da je u javnosti nastala zabuna da je početak radova najavljen za Božić 2016. godine, jer se pogrešno koristio termin '„početak radova'“ umesto „početak realizacije projekta“.

- Neophodne saglasnosti nadležnih i deo projektne dokumentacije dobijeni su i završeni u periodu 2013-2015. Idejni projekat urađen je 2013. i na njega je saglasnost dala Reviziona komisija ministarstva građevinarstva 2014. Biće urađena nova studija o zaštiti životne sredine, jer je saglasnost na prethodnu istakla početkom 2016. godine i ta procedura je već pokrenuta - objašnjeno je u saopštenju.

Kako se dodaje obezbeđena je i lokacijska dozvola.

EPS ističe da je u toku i izrada potrebne investiciono-tehničke dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i da će zahtev biti podnet nadležnom ministarstvu kada se za to steknu zakonski preduslovi. Građevinska dozvola izdavaće se po fazama i ukupno će ih biti 11.

Na lokaciji novog bloka „B3“ u toku je raščišćavanje značajnih količina otpada i ostalog materijala koji je tu odlagan od početka rada TE „Kostolac“, pre više od 20 godina. U toku su i arheološka istraživanja koja su zakonska obaveza JP EPS, jer se TE „Kostolac B“ nalazi u zaštićenoj okolini arheološkog nalazišta Viminacijum.

Druga faza paket projekta TE „Kostolac B“, pored novog termo bloka, obuhvata i proširenja kopa Drmno za povećanje proizvodnje uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje.

Projekat obuhvata izgradnju novog BTO sistema (Bager-Transporter-Odlagač) i izgradnju trafostanice sa dalekovodom, dok je u toku priprema potrebne investiciono-tehničke dokumentacije i dozvola za taj deo projekta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;