INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako opštine štede energiju

14.04.2016. | Ružica Vranjković | RTS

Poslove energetske obnove lokalne samouprave do sada su radile periodično i u manjem obimu. Rađena je izolacija ili menjana zastarela stolarija. Na organizovanu primenu mera energetske efikasnosti, od ovog aprila obavezuje ih i zakon, a poslove će voditi obučeni energetski menadžeri.

- Još nemamo energetskog menadžera. Ja sam kao energetičar radim na tim stvarima, a do sredine ove godine i to će biti urađeno – ukazuje energetičar u opštini Senta Kiš Žolt.

- Pored toga što to mesto ne postoji, mi smo još prošle godine započeli jedan posao podizanja energetske efikasnosti stambenih objekata privatnih kuća. Cilj nam je da smanjimo aero-zagađenje – kaže Mladen Pećinar iz Odeljenja za zaštitu životne sredine u Užicu.

Zlata Žujović, inženjer građevinarstva u opštini Lajkovac, kaže da Lajkovac nema energetskog menadžera.

www.pixabay.com

- Jedna smo od manjih opština Kolubarskog okruga, ali nam je namera da ga uvedemo i primenimo sva pravila u vezi sa zakonom – kaže Žujovićeva.

Zadatak lokalnih samouprava je da podižu svest građana o štednji energije, a moraju da naprave i konkretne planove za uštede. UNDP sa resornim institucijma pratiće njihovu realizaciju.

Maja Majetić, menadžer za energetiku u UNDP, navodi da će trideset opština dobiti pomoć u uspostavljanju kancelarije za energetski menadžment i to će biti one opštine sa najmanje kapaciteta i to su opštine koje imaju 20–50.000 stanovnika.

- Pored pomoći za uspostavljanje kancelarije, projekt obezbeđuje i informacioni sistem za energetski menadžment. To jedna veoma zahtevna aplikacija za potrošnju energije i vode u javnim objektima – kaže Majetićeva.

Stambeni objekti su najveći rasipnici energije, a oko 80 odsto kuća u Srbiji nema ni izolaciju. Lokalne samouprave do polovine maja mogu konkuristi i kod Ministarstva energetike za novac iz Budžetskog fonda energetske efikasnosti sa projektima obnove fasada, tavanica, zamene stolarije, javno osvetljenje, uvođenje klima i zamenu kotlova za grejanje.

- Smanjanjem potrošnje doprinećemo boljem ekonomskom položaju opština. Ušteđena energija je najjeftinija energija. Drugi deo se odnosi na obaveze prema energetskoj zajednici gde smo se obavezali da do 2018. uštedimo devet posto energije – napominje Miloš Banjac iz Ministarstva energetike.

Uporedo se pripremaju i programi smanjenja potrošnje energije u državnim institucijama, a posebno u industriji. Srbija troši i četiri puta više energije od evropskog proseka.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;