INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Materijal iz "smrdljivih zgrada" i dalje se koristi

17.11.2015. | Slavica Gligorović | RTS

Sve je više materijala dobijenih reciklažom koji se koriste u građevinarstvu, a mehanizam kontrole nije precizno definisan. U Ministarstvu građevinarstva najavljuju novu Uredbu o građevinskim proizvodima.

Tokom radova na rekonstrukciji pozorišta u Vranju radnicima je pozlilo. Stručnjaci Instituta „Vinča“ uzorkovali su beton i utvrdili da je korišćeno oplatno ulje. Taj posao poveren je preduzeću „Banković“, koje je bilo angažovano i u naselju „Dr Ivan Ribar“ i u „Institutu za majku i dete“. Izgradnja je prekinuta i naložena je dekontaminacija betona, koju navodi gradonačelnik, prema ugovoru treba da plati izvođač.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Izvođač snosi sve troškove koji mogu da nastanu usled bezbednosti ili bilo koje druge nepravilnosti na objektu u radovima koje će raditi isključivo Institut „Vinča“ da otkoloni sve nedostatke i izvrši dekontaminaciju datog prostora – kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Dosadašnja šteta „Građevinske direkcije Srbije“ zbog toga što se oplatol našao u zidovima u naselju „Dr Ivan Ribar“ je nekoliko miliona evra.

- Kao što smo mi odgovorni prema svim našim kupcima jer smo zaključivali ugovore sa njima o prodaji stanova, tako je prvi korak za nas odgovoran izvođač, a onda i svi ostali u nizu – ističe direktor „Građevinske direkcije Srbije“ Nebojša Šurlan.

„Direkcija“ je pre više od godinu dana podnela krivičnu prijavu tužilaštvu i MUP-u kako bi se utvrdilo ko je napravio propust. U nadležnom tužilaštvu rečeno je da je sproveden predistražni postupak.

- Po izvršenim proverama utvrđeno je da postoji osnov za sumnju da je odgovorno lice Mirko Terzić direktor preduzeća „Ekosekund“ u vreme kada je proizveden sporni oplatol, izvršilo krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda iz čl. 256 Krivičnog zakonika Republike Srbije – naovde u Tužilaštvu.

Dekontaminacija zagađenih zgrada moći će da se obavi tek kada se stanari usele u novu zgradu.

- Mi smo tu metodu primenili na pet, šest objekata u Beogradu. Rađene su analize pre i posle primene tog tretmana, a tretman je trajao toliko dok posle tretmana nismo više detektovali prisustvo tih jedinjenja – kaže pomoćnik direktora laboratorije za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Vladimir Nikolić.

Ko je odgovoran zbog toga što se sporni proizvod uopšte našao na tržištu, tržišna, ekološka i građevinska inspekcija ne mogu da se usaglase, osim da je to prvenstveno odgovornost proizvođača. To će precizirati nova Uredbu o građevinskim proizvodima.

- Moramo napraviti da su te kazne takve da ne može da konačan rezultat i velika šteta bude manja od onoga što je učinjena samom investitoru – ističe Jasminka Pavlović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predlog je i da se uvedu i dodatni pravilnici koji bi definisali maksimalne dozvoljne koncentracije ispraljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;