INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dozvole za gradnju: Nema izgovora, od januara i temelj na klik

17.11.2015. | Z. Radović | Novosti

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola nikako ne može da počne 1. januara sledeće godine, smatraju u „Repubičkom geodetskom zavodu“ (RGZ). S druge strane, u Ministarstvu građevine tvrde da nema razloga da taj rok bude pomeren i da će podela građevinskih odobrenja elektronskim putem krenuti na vreme.

Direktor „Republičkog geodetskog zavoda“, Borko Drašković, izneo je u Skupštini Srbije sumnju da će ovaj postupak početi za mesec i po dana i istakao da ustanova na čijem je čelu nema odgovarajuću opremu za realizaciju tog projekta. U Ministarstvu, međutim, kažu da RGZ neće biti kočnica ni sa sadašnjom opremom, pa nema nikakvih smetnji da se sa „dozvolama na klik“ počne kao što je i najavljeno.

- Ove i sledeće godine je predviđeno 8,3 miliona evra za jačanje administrativnih kapaciteta RGZ – kaže Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevine. - „Svetska banka“ je obezbedila milion evra za nabavku opreme, troškove softvera i obuke 4.000 učesnika u procesu izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, angažovanje eksperata i svih potrebnih radnika. Za celokupni petogodišnji program reforme RGZ-a obezbeđeno je 36,2 miliona evra iz „Svetske banke“.

Kern tvrdi da za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola RGZ neće biti kočnica ni sa sadašnjom opremom, kao i da nema nikakvih smetnji da se sa „dozvolama na klik“ počne 1. januara.

- Zasada sve ide po utvrđenom planu, izabran je softverski paket, a krajem ovog meseca počinju obuke zaposlenih koji su učesnici u objedinjenoj proceduri – priča Kern. - Istovremeno se ispituje i tehnička opremljenost opština i svih drugih učesnika u postupku, kako bi Ministarstvo reagovalo na vreme.

„Republički geodetski zavodĹ, srazmerno svojoj ulozi, dobiće nedostajuću opremu, kako bi postupak upisa i dostavljanja potrebnih akata u objedinjenoj proceduri tekao bez zastoja. Pored navedenog, Ministarstvo intenzivno radi na neophodnoj reformi „Republičkog geodetskog zavoda“, čemu će doprineti i izmene i dopune važećeg zakona o državnom premeru i katastru koji je u skupštinskoj proceduri.

- Do sada je utvrđeno da 104 opštine imaju sistemske pretpostavke za sprovođenje e-postupka od 1. januara, a do tog roka biće osposobljene sve jedinice lokalne samouprave da započnu sa elektronskim izdavanjem građevinskih dozvola – kaže Kern. - Bilo je sasvim dovoljno vremena za sve neophodne pripreme i Ministarstvo neće dozvoliti da bilo koja opština 1. januar dočeka nespremna, što bi povuklo i prekršajne prijave za odgovorne.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;