PRIJAVA-468X60-BANNER

Vetroparkovi potencijal srpske energetike

16.11.2015. | Ružica Vranjković | RTS

Vetrogeneratori su se konačno zavrteli i u Srbiji. Italijansko-srpska kompanija postavila je prve tri vetroturbine snage 9,9 megavata. Vrednost investicije je 15 miliona evra.

- Imamo velike planove. Izabrali smo Srbiju za ulaganje jer je poslovni ambijent bolji nego u okolnim zemljama. Nećemo se zaustaviti na ovome. Nastavljamo gradnju novih vetreoparkova već naredne godine – kaže izvršni direktor „MK Fintel Vind“ Ticijano Đovaneti.

Vetropark kod Kule uposlio je 45 domaćih preduzeća, a investitor već priprema i drugi projekt kod Vršca, vredan 11 miliona evra.

- Ono što je posao „Privredne komore Srbije“ jeste da ovako velike investicije uvezuje sa domaćom građevinskom operativom, sa dobavljačima i kompanijama koje mogu da obezbede određene proizvode, da budu kooperanti u ovako velikim kompanijama. To je ono što stvara rast naše privrede – objašnjava predsednik „Privredne komore Srbije“ Marko Čadež.

Osim Kule i Vršca, gradnja vetroparkova priprema se i u okolini Alibunara, Kovina, Plandišta. Energetske dozvole, pored domaćih, dobilo je nekoliko investitora iz Belgije, Amerike i Holandije.

- Očekujemo u martu ili aprilu još 6,6 megavata kod Vršca, ali, verujte mi, u narednih nekoliko godina između 160 i 170 ovako velikih vetrenjača će nići širom Srbije, najviše u ovom delu Vojvodine i na području uz reku Dunav – ističe ministar energetike Aleksandar Antić.

Struja iz vetra jeste skuplja, ali je i činjenica da Srbija mora da poveća udeo obnovljive energije. EPS se obavezao da zelene kilovat-sate otkupljuje 12 godina po povlašćenim, takozvanim „fidin tarifama“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;