Vetroparkovi potencijal srpske energetike

16.11.2015. | Ružica Vranjković | RTS

Vetrogeneratori su se konačno zavrteli i u Srbiji. Italijansko-srpska kompanija postavila je prve tri vetroturbine snage 9,9 megavata. Vrednost investicije je 15 miliona evra.

- Imamo velike planove. Izabrali smo Srbiju za ulaganje jer je poslovni ambijent bolji nego u okolnim zemljama. Nećemo se zaustaviti na ovome. Nastavljamo gradnju novih vetreoparkova već naredne godine – kaže izvršni direktor „MK Fintel Vind“ Ticijano Đovaneti.

Vetropark kod Kule uposlio je 45 domaćih preduzeća, a investitor već priprema i drugi projekt kod Vršca, vredan 11 miliona evra.

- Ono što je posao „Privredne komore Srbije“ jeste da ovako velike investicije uvezuje sa domaćom građevinskom operativom, sa dobavljačima i kompanijama koje mogu da obezbede određene proizvode, da budu kooperanti u ovako velikim kompanijama. To je ono što stvara rast naše privrede – objašnjava predsednik „Privredne komore Srbije“ Marko Čadež.

Osim Kule i Vršca, gradnja vetroparkova priprema se i u okolini Alibunara, Kovina, Plandišta. Energetske dozvole, pored domaćih, dobilo je nekoliko investitora iz Belgije, Amerike i Holandije.

- Očekujemo u martu ili aprilu još 6,6 megavata kod Vršca, ali, verujte mi, u narednih nekoliko godina između 160 i 170 ovako velikih vetrenjača će nići širom Srbije, najviše u ovom delu Vojvodine i na području uz reku Dunav – ističe ministar energetike Aleksandar Antić.

Struja iz vetra jeste skuplja, ali je i činjenica da Srbija mora da poveća udeo obnovljive energije. EPS se obavezao da zelene kilovat-sate otkupljuje 12 godina po povlašćenim, takozvanim „fidin tarifama“.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...