INFONET-468X60-BANNER

Biomasa kao osnovni energent uskoro i u Srbiji?

21.10.2015. | M.L.J. | Novosti

Toplane u našoj zemlji počinju da koriste biomasu kao osnovni energent umesto gasa ili mazuta. Ostaci od drveta, koštice od voća, ljuske kafe, ali i najrazličitiji drugi otpad mogao bi uskoro da greje i domaćinstva u Srbiji. Prva toplana koja će uvesti biomasu kao osnovni energent jeste Bajina Bašta, a u velikim gradovima poput Beograda i Novog Sada u toku je procena sličnih projekata.

Ovo gorivo je obnovljivi izvor energije, a investicija se u proseku isplati nakon šest do osam godina. Nakon toga, potrošači bi mogli dugoročno da imaju manje račune za centralno grejanje, jer je biomasa jeftinija i od gasa i mazuta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U opštini Bajina Bašta u toku su pripreme za uvođenje sistema daljinskog grejanja na biomasu, a kao sirovina će se koristiti drvni otpad.

– Prelazak na biomasu bi nam omogućio da koristimo lokalne resurse, a ne da uvozimo mazut – kaže predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović. Građanima bi se pružio komfor jer bi bilo moguće grejanje tokom celog dana. Sadašnji sistem grejanja je neodrživ pa bi prelazak na biomasu trebalo da omogući da toplana više ne posluje sa gubitkom. Biomasa će dolaziti sa teritorije opštine. Studija rađena u Srbiji je pokazala da kučevski kraj, Priboj i Bajina Bašta raspolažu najvećim potencijalom biomase.

Prema idejnom projektu za Bajinu Baštu, prelazak lokalne toplane na biomasu koštao bi oko milion i po evra što obuhvata potpuno novu opremu u kotlarnici i izgradnju dela cevovoda u dužini od oko 500 metara. Sličan princip bi se koristio i u ostalim toplanama u Srbiji.

Za novu toplanu na biomasu potrebno je od pola miliona evra, pa naviše – kaže Vojislav Milijić, predsednik Nacionalne asocijacije za biomasu „Serbio“. Ova investicija se isplati za šest do osam godina, ali je dugoročno apsolutno korisna. Biomasa je konkurentna sa cenom gasa i mazuta, a donekle i uglja.

S druge strane, radi se o zelenoj energiji, izvorima koje Srbija ima obavezu da poveća.

Iskustva

Kopenhagen i Beč su gradovi koji se gotovo potpuno greju uz pomoć sistema biomase. Od zemalja u okruženju, biomasu najviše koristi Slovenija za sistem daljinskog grejanja. Pilot projekat, koji je pokrenut još 2001. godine u slovenačkoj opštini Preddvor, kod Kranja, koja obuhvata 14 sela sa ukupno 3,500 stanovnika, pokazao se kao izrazito isplativ.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;