Ministar Antić otvorio Sajam energetike u Beogradu (video)

14.10.2015. | Tanjug

Međunarodni sajam energetike i ekologije, na kome izlaže 150 izlagača iz 120 zemalja, otvoren je na Beogradskom sajmu. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je otvorio sajam, rekao je da se srpska energetika ubrzano razvija i istakao da je u prethodnih godinu dana napravljen veliki napredak u toj oblasti.

Antić je istakao da je stvoren čvrst zakonodavni okvir za sektor energetike, ojačano nezavisno regulatorno telo a naša zemlja je dobila i sve pohvale energetske zajednice da je najnaprednija u regionu po pitanju liberalizacije tržišta struje i gasa. On je najavio da će za nekoliko nedelja biti usvojena podzakonska akta neophodna za veća ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kada je reč o investicijama, Antić je istakao da je posle tri decenije krenula realizacija nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata a da biti revitalizovano i niz elektrana. Planirana je i realizacija reverzibilne hidroelektrane, a ubrzo će početi i realizacija transbalkanskog koridora za prenos struje, naveo je on.

Antić je podsetio da se vode ozbiljni pregovori za realizaciju gasne interkonekcije sa Bugarskom a najavio je i da će ove godine na mrežu biti priključen i prvi vetropark snage 10 megavata. Ministar je rekao da očekuje da će se i ostali projekti vetroparkova ubrzano realizovati posle usvajanja modela ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije.

Antić je istakao da se u energetskom sektoru sprovode i restrukturiranje javnih preduzeća i naglasio da je „Elektromreža Srbije“ najuspešnije javno preduzeće iz tog sektora koje uplaćuje najveću dividentu u budžet.

- U toku je i restrukturiranje EPS-a, a prvi rezultati su ohrabrujući – rekao je Antić i ukazao da i „Srbijagas“ postiže dobre finansijske rezultate. - NIS u ovim teškim vremenima za naftne kompanije ostvaruje pozitivne rezultate poslovanja, i očekuje se da će preduzeća iz energetskog sektora, koja su sada stabilna i jaka, ubrzo postati i moćna.

„Beogradski sajam“ je od 14. do 16. oktobra domaćin 11. Međunarodnog sajma energetike i 12. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa „Ecofair“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sajmove ove godine podržavaju „Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj“ (NALED) i Privredna komora Srbije (PKS). Prijavljeno je više od 150 izlagača iz 20 zemalja i očekuje se oko 7.000 posetilaca, od čega 5.000 iz privrede.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...