Beograd: Novi vrelovodni kotao u toplani Konjarnik za bolje grejanje

13.10.2015. | Tanjug

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišao je toplanu „Konjarnik“, u kojoj su u toku završni radovi na novom vrelovodnom kotlu koji će, nakon probnog rada i garancijskih ispitivanja, biti pušten u rad tokom decembra.

„Nikodijević je najavio da će gradski čelnici i narednih dana obilaziti sva gradska preduzeća i proveravati stepen pripremljenosti za predstojeću zimsku sezonu kako bi sve aktivnosti protekle u najboljem redu i sugrađani dobili što kvalitetniju uslugu“, saopštila je Gradska uprava.

- Tokom leta smo se pripremali za predstojeću zimsku sezonu i tada se najviše i ulagalo u gradske sisteme. Ovo je jedna od najvećih gradskih toplana i od 2013. godine u nju je uloženo 480 miliona dinara – rekao je Nikodijević.

Investicijom u novi kotao snage 70 megavata, istakao je, stiču se uslovi za još bolje grejanje sugrađana, kao i mogućnost da se više stanova priključi na sistem i omogući ekološko prihvatljivo korišćenje energije.

- Umesto mazuta, koristiće se prirodni gas, čime ćemo manje zagađivati prirodu i na taj način ispuniti standarde koje zahteva Evropska unija – naglasio je Nikodijević.

Kako je istakao, do sada se u „Beogradskim elektranama“ dosta odmaklo u tom smislu, odnosno ugašeno je mnogo kotlarnica koje su radile na mazut, a na novi pogon su priključene Osnovna škola „1300 kaplara“ i Medicinska škola na Zvezdari.

Toplana Konjarnik, podsetio je, snabdeva i veliki deo centra grada, Vračar, deo Zvezdare, Voždovac i Konjarnik, pa je nadležnima bitno prvi dani, kada počinje grejna sezona, prođu bez većih problema.

- Osim uobičajenih pojedinačnih problema, u ovom trenutku možemo da kažemo da se trud koji su „Beogradske elektrane“ uložile tokom leta u potpunosti isplatio i da će grejanje beogradskih stanova biti kvalitetno – rekao je Nikodijević.

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Goran Aleksić podsetio je da se radovi na novom kotlu privedeni kraju i da je počela faza testiranja i ispitivanja garancijskih uslova.

- Do kraja godine ćemo imati u pogonu najmoderniji vrelovodni kotao sa najboljim ekološkim parametrima. Time ćemo rasteretiti deo kapaciteta u toplani „Konjarnik“ koji ćemo moći da preusmerimo ka drugim potrošačima i stvorimo potrebne uslove za gašenje 16 kotlarnica koje predstavljaju velike zagađivače – naveo je Aleksić.

Što se tiče priprema za grejnu sezonu, dodao je, probe su u toku i svi veći problemi biće rešeni već do kraja današnjeg dana.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...