INFONET-468X60-BANNER

"Mreža za restituciju": Krađa građevinskog zemljišta

15.07.2015. | RTV

„Mreža za restituciju u Srbiji“ saopštila je da će ministarstvima finansija i unutrašnjih poslova dostaviti dokaze o propustima prilikom popisa građevinskog zemljišta, koje je omogućilo besplatni prenos državnog zemljišta vrednog nekoliko milijardi evra.

To udruženje je prethodno iznelo tvrdnje da su prilikom izrade Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, javnosti i međunarodnim institucijama dostavljene „apsolutno netačne i lažne analize efekata“ tog zakona i da je popis rađen na osnovu namerno pogrešnog upita sa neskrivenim ciljem da se izbegne popisivanje najvećeg dela državnog zemljišta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako se navodi u saopštenju, „Mreža“ će premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ministrima finansija i unutrašnjih poslova Dušanu Vujoviću i Nebojši Stefanoviću, dostaviti dokumenta iz kojih se bez ikakve sumnje može utvrditi da su pojedinci iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije svesno izbegli da popišu zemljište i omogućili besplatni prenos državnog zemljišta u javnoj svojini, u korist bar tri firme.

Kao dokaz u saopštenju se navodi da je na pitanje „Mreže“ da li su prilikom izrade zakona traženi podaci u vezi sa građevinskim zemljištem u svojini „Imleka“, Autokomande i Luke Beograd, Ministarstvo odgovorilo da ni ta privredna društva nisu ušla u takozvanu kalkulaciju analize efekata zakona o konverziji. „Mreža za restituciju“ je istakla da je time celokupna javnost, dovedena u zabludu.

- Iz primljenog odgovora se može zaključiti još jedna šokantna i zabrinjavajuća činjenica da prilikom izrade analize odgovorni u Ministarstvu nisu koristili podatke o građevinskom zemljištu na teritoriji Grada Beograda, Niša i Novog Sada, koji ujedno predstavljaju i sredine sa najviše građevinskog zemljišta u javnoj svojini – navodi se u saopštenju.

„Mreža“ je navela i da se iz tih razloga „nedvosmisleno može zaključiti da predloženi zakon predstavlja kontinuitet sa organizovanim kriminalnim projektom masovne krađe građevinskog zemljišta u javnoj svojini, započetog 2005. godine, a usavršenog zakonom o planiranju iz 2009. godine, koji je do danas, sa nekoliko odluka Ustavnog suda Srbije, uspešno sprečen“.

Dodaje se i da Grad Beograd, ni posle isteka roka, nije dostavio odgovor da li su bez konverzije, navedenim kompanijama izdate dozvole za gradnju, hipoteku, opterećenje državne svojine i potom prisvajanje građevinskog zemljišta.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;